Tafelgenoot beïnvloedt portiegrootte

Tafelgenoot beïnvloedt portiegrootte

De portiegrootte van tafelgenoten speelt een grote rol bij de hoeveelheid eten die iemand zelf opschept. Dat blijkt uit Brits onderzoek dat gepubliceerd is in het Journal of Consumer Research.

Het onderzoek werd gedaan onder 210 studenten. Studenten in groepjes van twee, waarbij een van de twee steeds een medewerker van het onderzoek was, kregen diverse snacks aangeboden. De medewerker mocht steeds als eerste kiezen.

Minder op het bord

Wanneer de medewerker een grote portie nam, deed de student dit ook. De porties werden minder als ook de medewerker minder op zijn bord nam. Dit schrijft de website van het vakblad Meat and Meal.

Slank aan tafel

Er werd bij het onderzoek ook gekeken naar het postuur van de undercover-medewerker. Het blijkt dat het gewicht van de medewerker van minder belang is dan zijn voorbeeldgedrag bij het opscheppen.

Toch blijkt dat een dunnere medewerker ervoor zorgt dat de tafelgenoot meer opschept dan een dikkere medewerker.