nieuws

Amsterdamse restaurants houden actie met historisch gerecht

Restaurant

Zeven Amsterdamse restaurants vieren de 400-jarige betrekkingen tussen Amsterdam en New York met een menu-actie rond de kapucijnertafel, een historisch gerecht.

Amsterdamse restaurants houden actie met historisch gerecht

De actie vindt plaats vanaf 9 november tot 13 december bij Greetje, De Blauwe Hollander, In de Waag, Moeders, New Dorrius, Die Poort van Cleve, en De Roode Leeuw en Haesje Claes. Deze eetgelegenheden in Amsterdam voeren allemaal een Nederlandse keuken.

Nederlandse keuken

Ze presenteren elk de kapucijnertafel op hun eigen manier. Doel van de actie is expats te laten kennis maken met de Nederlandse keuken.

De aftrap voor de Amsterdamse restaurantactie rond de kapucijnertafel is op zondag 8 november bij Haesje Claes met een speciaal diner waarbij ook een regeringsvertegenwoordiger wordt verwacht.

Culinaire historie

Het actiegerecht bestaat uit kapucijners, gekookte aardappels, piccalilly, Amsterdamse uien, augurken en varkensvlees. Het kwam op tafel bij naar Amerika geëmigreerde Nederlanders in de zeventiende eeuw als ze heimwee hadden. In het onlangs verschenen boek, Dutch Culinary Art. 400 years of festive cooking’ (Dutch Culinary Art Foundation, isbn 90-902442-6-3, €27,50) staat de kapucijnertafel prominent afgebeeld.

Dit boek is uitgebracht om te gedenken dat het 400 jaar geleden is dat de eerste Nederlanders voet aan Amerikaanse wal zetten. Het geeft een beeld van 400 jaar culinaire historie.

Reageer op dit artikel