nieuws

Juichstemming ontbreekt bij Lekker 2010

Restaurant

De bekendmaking van de top tien van Lekker werd afgeraffeld door hoofdredacteur Makkie Mulder. Iedereen was er wel, maar de applausjes waren mat en weinig spontaan.

Juichstemming ontbreekt bij Lekker 2010

Dat het klappen moest worden aangezwengeld door dagvoorzitter Frénk van der Linden had één duidelijke reden: het was geen verrassing meer.

Het wordt de grootste schuiver in de 32-jarige historie van Lekker genoemd: het uitlekken van de top tien. En dat buiten hun schuld, zegt Lekker zelf. Vooraf stuurde de gids flink wat ‘nieuwtjes’ de wereld in, en daarom werd ook deze stunt aan de redactie van de gids toegewezen.

Moderne techniek

Mulder en ook hoofdinspecteur Wynand Vogel ontkennen krachtig. ‘De moderne techniek heeft tegen ons gewerkt’, zegt Mulder. De lek ontstond toen twee weken geleden de website www.restaurant.nl per ongeluk de nieuwe recensies en bijbehorende plekken online zette. De fout werd binnen enkele minuten hersteld, maar het leed was al geleden. Een pientere chef-kok was op dat moment op de site, zag de nieuwe beschrijvingen en heeft zoveel mogelijk restaurants bekeken. Vervolgens is de top tien op internet een eigen leven gaan leiden.

De website is eigendom van Lekker-uitgeverij Sanoma, maar wordt door een externe partij gemaakt. Zij kan binnenkort een claim van de advocaten van Sanoma verwachten, zegt Vogel. ‘Dit krijgt juridisch zeker gevolgen. Welke weet ik niet, daar houd ik me niet mee bezig.’

Bevestiging

Desgevraagd laten de meeste aanwezige chef-koks en gastpersonen weten dat ze toch naar de uitreiking komen voor de bevestiging. Mulder zei het al in haar openingswoord: ‘het is pas waar als Lekker het zegt’. Niemand is zeker dat de geruchten waar zijn, tot ze het blad of de oorkonde in handen hebben.

Dat neemt niet weg dat niemand meer verrast was. Maar duidelijk was dat de aandacht van de aanwezigen daarbij meer uitging naar de rest van de gids dan naar de top tien. Terwijl dat juist het hele punt van de presentatie is. Toch is Mulder tevreden en kijkt ook Vogel terug op een geslaagde presentatie.

Bekijk hier de ranglijsten van Lekker 2010:

» Lekker Top 100 2010

» Niet meer opgenomen 2010

» Op de drempel 2010

» Debutanten 2010

» Grootste stijgers 2010

» Snelste dalers

» Provincietoppers 2010

De video’s van Lekker 2010

Reageer op dit artikel