nieuws

Lekker niet bewust zelf gelekt

Restaurant

Uiteindelijk geldt het pas echt als wij van Lekker het gezegd hebben.’ Dit zegt Makkie Mulder hoofdredacteur van de Lekker-gids in reactie op het uitlekken van de Top 10 van Lekker. Gisteren werd de Top 10 officieel bekend gemaakt in hotel The Dylan in Amsterdam.

Lekker niet bewust zelf gelekt

Ondanks het uitlekken van de hoogste noteringen was – op Hans van Wolde na – de gehele Top 10 aanwezig in Amsterdam. Na afloop is Mulder tevreden. ‘Tevreden met deze volle zaal. Blij dat alle chefs zijn gekomen.’

Niet geregisseerd

Ze vindt het echter jammer dat de Top 10 is uitgelekt. ‘Het is geheel buiten ons om. Ik weet dat mensen suggereren dat het opzet was, maar dat is echt niet zo. Zo hebben we het niet willen regisseren. We willen vooraf veel loslaten over de nieuwe Lekker, maar de Top 10 zullen we altijd geheim houden. Het was geen bewuste strategie.’

Juridische gevolgen

Hoofdinspecteur Wynand Vogel laat weten dat de lek nog een juridisch staartje krijgt. De website www.restaurant.nl, ook eigendom van Lekker-uitgever Sanoma, was verantwoordelijk voor het lek. Op die website hebben twee weken geleden enkele minuten de nieuwe recensies met bijbehorende posities online gestaan.

De website wordt in opdracht van Sanoma door een externe partij gemaakt. De advocaten van Sanoma bekijken welke juridische stappen er zullen worden ondernomen, laat Vogel weten. Dát er stappen volgen, is zeker. ‘Welke dat zijn weet ik niet, daar houd ik me niet mee bezig.’

Margo Reuten

Hoewel de uitslag bekend was, wilden de meeste chefs toch eerst bevestiging van Lekker zelf voor ze het konden geloven. Dit geldt ook voor Margo Reuten van Da Vinci uit Maasbracht: Van 21 naar 9 in de Top 10. ‘Ik had de geruchten gehoord, maar ik geloof het nu pas. Na bevestiging.’ Ook Claudia Brevet wilde het eerst zeker weten voor ze de stijging van InterScaldes van 9 naar 5 gaat vieren.

Bekijk hier de ranglijsten van Lekker 2010:

» Lekker Top 100 2010

» Niet meer opgenomen 2010

» Op de drempel 2010

» Debutanten 2010

» Grootste stijgers 2010

» Snelste dalers

» Provincietoppers 2010

Reageer op dit artikel