nieuws

Marco Poldervaart wint Nederlandse finale Bocuse D’Or

Restaurant

Marco Poldervaart, chef-kok en eigenaar van De Gastronoom in Harlingen, heeft op maandag 12 oktober de Nederlandse wedstrijd om de Bocuse D’Or 2009 gewonnen in De Rooi Pannen in Tilburg. Poldervaart zal ons land vertegenwoordigen bij de Europese finale in Génève op 30 juni en 1 juli in 2010.

Marco Poldervaart wint Nederlandse finale Bocuse D’Or

‘Ik ben blij. Het geeft een lekker en tevreden gevoel dat ik eerste ben geworden.’ Van te voren was Poldervaart al een van de grootste kanshebbers, gezien zijn schat aan wedstrijdervaring. In januari 2009 ging hij mee naar de Bocuse D’Or in Lyon als coach van deelnemer Wim Klerks. ‘Iedereen zei: jij zult wel winnen maar daar moet je niet te licht over denken. Ik heb er veel tijd en energie ingestoken. En ik heb thuis een goede organisatie achter me staan en dat is ook belangrijk.’

Poldervaart werd bijgestaan door comice Marten Haga.

Naast Poldervaart viel ook Jonathan Zandbergen van Polman’s in Utrecht in de prijzen. Hij werd uitgeroepen tot veelbelovend talent. ,,Ik had op deze prijs gehoopt. Zeker omdat ik wist dat er andere deelnemers waren met nog veel meer wedstrijdtalent.’’ Ook was er een prijs voor de beste comice. Deze ging naar Stefanie Drosten. Zij was het koksmaatje van Lars van Galen van De Bloemenbeek in De Lutte.

Een van die ervaren wedstrijdkoks was Toine Smulders van Villa Copera in Tolkamer. Hij was de grote afwezige. Een week voor de wedstrijd meldde hij zich af per mail omdat hij het te druk zou hebben.

De opdracht was het bereiden van zes vlees- en zes visgerechten binnen vijf uur. Voor de visschotel waren verse zalm met mosselen, oesters, scheermessen en (rosé) champagne de verplichte ingrediënten. Met kalfsvlees (zwezerik, wang en dunne lende) moesten de kookteams aan de slag voor het vleesgerecht.

Een vakjury bestaande uit culinaire kopstukken als Constant Fonk, Cees Helder, André van Doorn, Johan van Groeninge, Hein Willemsen beoordeelde de prestaties van de kandidaten. De keukenjury bestond uit Frans Gerritsen en PeterZandboer. Zij letten op de mis en place en de werkwijze van de chefs.

In de Europese finale op 30 juni/1 juli in Génève moet het Nederlandse team zich proberen te plaatsen voor de mondiale eindstrijd om de Bocuse D’Or in Lyon op 25 en 26 januari 2011.

Reageer op dit artikel