nieuws

Rechter oordeelt: sluiting Shato ten onrechte

Restaurant

Restaurant Shato in Breda mag weer open. De rechter heeft geoordeeld dat het restaurant vorig jaar augustus ten onrechte is gesloten door de burgemeester.

Rechter oordeelt: sluiting Shato ten onrechte

In het restaurant is vorig jaar 7,2 gram harddrugs gevonden in de zakken van twee gasten. De politie kreeg een anonieme tip dat er openlijk harddrugs gebruikt en verhandeld zou worden. Tijdens de controle bleek daar niets van en ook nu heeft de gemeente volgens de rechter op geen enkele wijze aannemelijk gemaakt dat de eigenaar Hakim Celik iets te verwijten valt.

In het gemeentelijk drugsbeleid staat dat er sprake moet zijn van ‘enige mate van verwijtbaarheid’als de gemeente een zaak wil sluiten in verband met de vondst van drugs. De bestuursrechter oordeelt dat er in het geval van Shato ‘niets van is gebleken’.

Rechter Hertsig: ‘Burgemeester Van der Velden heeft niet aannemelijk gemaakt dat Celik had kunnen en moeten weten dat klanten in zijn zaak drugs bij zich droegen. De burgemeester heeft restaurant Shato in strijd met het eigen gemeentelijk beleid gesloten en de beslissing kan niet in stand blijven.’

Celik sprak na afloop van het vonnis van ‘een overwinning voor álle horeca-exploitanten’. De gemeente heeft nog niet besloten of zij in hoger beroep gaan. Als zij zich bij de uitspraak neerleggen komt de vraag of de gederfde omzet- en reputatieschade verhaald wordt.

Reageer op dit artikel