nieuws

Handelsverbod blauwvintonijn afgewezen

Restaurant

De deelnemers aan de driejaarlijkse Cites-conferentie in Doha hebben donderdag een verbod op de internationale handel in blauwvintonijn met ruime meerderheid afgewezen. Dat heeft de woordvoerster van het Wereld Natuur Fonds laten weten.

Handelsverbod blauwvintonijn afgewezen

De extreme overbevissing van de vis bedreigt de soort in zijn voortbestaan. De EU, Rusland en de Verenigde Staten steunen een verbod, maar de Zuid-Europese landen en Japan zijn tegen. Het voorstel van Monaco is afgewezen met 68 stemmen tegen en slechts twintig voor. Ook het voorstel van de EU, dat een minder strikt alternatief was voor het voorstel van Monaco, is weggestemd.

De Zuid-Europese vissers verkopen de vangsten voor 80 procent aan Japan voor verwerking in de meest luxe en dure sushi’s.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft laten weten enorm teleurgesteld te zijn. Volgens WNF-adviseur Lonneke Bakker, die aanwezig is bij de conferentie, komt het verbod er niet om economische en politieke belangen. Het afwijzen van het verbod zal volgens Bakker ,,effecten hebben op de kleinschalige visserij in Zuid-Europa, omdat de blauwvintonijn een belangrijke soort is voor andere vissen. Dit besluit kan leiden tot een verlies aan andere vissoorten.”

Doordat de blauwvintonijn niet op lijst 1 komt, waar een handelsverbod mee zou zijn geregeld, kan de vis automatisch ook niet op lijst 2 komen. Blauwvintonijn op lijst 2 zou betekenen dat handel onder strenge voorwaarden is toegestaan.

Europarlementslid Bas Eickhout (GroenLinks), die de conferentie zondag bezoekt, noemt het afwijzen van een handelsverbod ,,onbegrijpelijk stompzinnig en kortzichtig”. Volgens hem heeft Japan door politieke koehandel veel stemmen gekocht van Afrikaanse landen, om zo nog enkele jaren sushi met blauwvintonijn te kunnen eten. ,,Japan wint dan wel deze stemming, maar ze doen zichzelf de das om: over een paar jaar is er geen blauwvintonijn meer: een pyrrusoverwinning”, aldus Eickhout.

Cites (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Overeenkomst over internationale handel in bedreigde soorten wilde dieren en planten) bestaat sinds 1973. In het Cites-verdrag wordt de handel in diersoorten gereguleerd.

Reageer op dit artikel