nieuws

Italië: Mussolini aan tafel zorgt voor ophef

Restaurant

In Italië is ophef ontstaan, omdat een restaurant in Noord-Italië een avond wil wijden aan voormalig dictator en fascist Benito Mussolini. Dat meldden Italiaanse media.

Italië: Mussolini aan tafel zorgt voor ophef

Het restaurant Casa Artusi in de noordelijke regio Emilia-Romagna heeft een serie thema-avonden georganiseerd die zijn gewijd aan beroemde historische personen uit de streek, onder wie filmregisseur Federico Fellini.

Op 15 maart staat het diner ‘aan tafel met Mussolini’ gepland. De menukaart is nog niet vrijgegeven, maar bekend is dat Mussolini pasta met linzen erg lekker vond.

Schaamte restaurant

Historici en politici hebben verontwaardigd gereageerd op de geplande avond. Volgens politiek filosoof Maurizio Viroli moet het restaurant zich schamen voor de avond, in zijn ogen ‘een verdediging van het fascisme’, in een land dat een antifascistische grondwet heeft.

De Commissie ter Verdediging van de Grondwet sluit zich bij zijn mening aan. De directeur van Casa Artusi, Massimo Montanari, noemt de ophef ‘een beetje overdreven’. Hij beweert dat de avond niet is bedoeld ter verheerlijking van de fascistische dictator, maar dat ‘het gaat om een moment om na te denken over Mussolini’.

Reageer op dit artikel