nieuws

Gérard Basset beste sommelier van de wereld

Restaurant

Gérard Basset uit Engeland heeft in Chili het wereldkampioenschap voor sommeliers gewonnen. Hij versloeg 51 concurrenten, waaronder Roy Pelgrim. De Nederlander schrok van het hoge niveau, en wist niet tot de halve finale door te dringen.

Gérard Basset beste sommelier van de wereld

De Zwitser Paolo Basso en de Fransman David Biraud eindigde respectievelijk tweede en derde achter Basset.

Voor Pelgrim, al jaren sommelier bij Cordial in Oss, was het de eerste keer dat hij op het hoogste niveau deelnam aan een wedstrijd op het wereldtoneel. Hij werd wel al twee keer uitgeroepen tot beste sommelier van Nederland, en nam wel al eerder deel aan wedstrijden.

Ervaring

‘Deze wedstrijd was indrukwekkend. Er zijn zoveel verschillende kandidaten, allemaal erg professioneel. Het programma is moeilijk, je moet echt alles weten’, zegt Pelgrim op de website van het Nederlands Gilde van Sommeliers. ‘Er zijn landen met veel meer ervaring. Bij een wedstrijd als dit komt het vooral neer op ervaring.’

Hij schrok van het niveau van de wedstrijd. ‘Het niveau was enorm hoog. We kregen vragen over wijn, likeur, bier, tabak en thee. We kregen bijvoorbeeld 25 likeuren, waar je van moest weten waar ze vandaan kwamen. Daar zaten heel obscure uit Rusland en Oekraïne bij. Er was ook een blindproeverij met likeuren en gestookte dranken.’

Zesde maal

Basset nam voor de zesde maal deel aan de strijd om de titel beste sommelier van de wereld. Al vier keer eerder stond hij in de finale, dit is de eerste keer dat de 51-jarige in Frankrijk geboren sommelier de prestigieuze competitie wist te winnen. ‘Ik heb de afgelopen anderhalf jaar dagelijks zes uur besteed aan de voorbereiding van deze wedstrijd’, zegt Basset.

Basset is de somelier-eigenaar van hotel TerraVina in Southampton. Ook is hij de enige in de wereld die de drie titels Master of Wine, Master Sommelier en Wine MBA heeft. Hij is recent voorzitter geworden van de Franse regionale commissie van ‘Decanter World Wine Awards’ en is de eerste Engelse winnaar.

200 deelnemers

De wereldkampioenschappen Beste Sommelier 2010 zijn een initiatief van de International Sommelier Association (ASI). De strijd vond plaats in de Chileense hoofdstad Santiago op zaterdag 10 april tot en met vrijdag 15 april. In totaal begonnen 200 deelnemers aan het toernooi. Twaalf daarvan drongen door tot de finale.

Reageer op dit artikel