nieuws

Sterklas van Eindhoven naar Amsterdam

Restaurant

De opleiding Sterklas, het onderwijsinitiatief van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks, gaat weg uit Eindhoven. Het ROC Amsterdam neemt het stokje over van De Rooi Pannen.

Sterklas van Eindhoven naar Amsterdam

Volgens Ben van Beurten van het Gilde was de focus voor de exclusieve opleiding weg bij het bestuur van De Rooi Pannen in Eindhoven. Hierdoor liepen de aanmeldingen terug en zag de school het niet meer zitten.

Het Gilde zocht al langer naar landelijke spreiding. Zowel ROC Amsterdam als Zadkine in Rotterdam boden zich aan, maar de laatste heeft geen SVH Meester in de keuken en valt af.

Twaalf leerlingen

‘In Amsterdam zijn Meesterkoks Theo van Rensch en Willem Himmelreich erg enthousiast.’ De aanmeldingen lopen binnen, zegt Van Beurten. Om de opleiding rendabel te krijgen moeten minimaal 12 leerlingen ermee beginnen.

De zestien studenten in Eindhoven krijgen uiteraard de gelegenheid hun opleiding daar te voltooien, maar het Gilde gaat zich voornamelijk concentreren op Amsterdam, zegt Van Beurten.

De driejarige opleiding bestaat intussen twaalf jaar, waarvan de laatste twee in Eindhoven met Coen Meyknecht en Gert Jan van Gompel als SVH Meesters. De sterklas is ooit opgezet in Den Bosch, onder meer door Meesterkok Albert Kooij.

Naast de tweejarige opleiding tot Gespecialiseerd Kok niveau 4 gaat de sterklas ook veel in op de managementkant van het vak, om zo toekomstige restaurateurs op te leiden. Een van de eisen is dat de student in de leer is bij een SVH Meesterkok, en ook de opleidingskeukens staan onder leiding van een Meesterkok.

Reageer op dit artikel