nieuws

Oude Chinese ondernemers niet blij met jeugd

Restaurant

De oude generatie Chinezen in ons land, die veelal een restaurant runnen, zijn niet blij dat hun kinderen steeds vaker kiezen voor beroepen buiten de horeca. Ze vinden dat je als Chinees minimaal eenmaal in je leven een restaurant moet beginnen.

Oude Chinese ondernemers niet blij met jeugd

Dat zegt Theo Chang, secretaris van de Landelijke Stichting ‘100 jaar Chinezen in Nederland’. Daarnaast is Chang voorzitter van het inspraakorgaan Chinezen, verbonden aan de Stichting Chinatown Den Haag.

‘Ongeacht uit welk deel van China iemand komt, elke Chinees wil een keer in zijn leven een restaurant beginnen. Dat is ons streven’, aldus Chang tegenover persbureau ANP.

De huidige jongere Chinese generatie heeft vaak gestudeerd en kiest volgens Chang meestal voor een andere richting dan de horeca. Chang: ‘Ze zeggen: “Tijdens mijn jeugd zag ik mijn ouders nooit. Dat wil ik niet meer. Ik heb nu een opleiding gehad; ik ga nu een andere richting zoeken”’.

Chang vervolgt: ‘Jongere Chinezen hebben nu ook beroepen als arts en advocaat. De oudere generatie Chinezen is hier blij mee. Wij zijn er trots op dat onze jongeren een bijdrage kunnen leveren aan de Nederlandse economie’.

Vanaf september 2010 tot juni 2011 vinden door het hele land evenementen plaats die in het teken staan van het 100-jarig jubileum van de aanwezigheid van Chinezen in ons land. Veel Chinezen kwamen terecht in de horeca. Vooral in de jaren zeventig groeide het aantal Chinese restaurants in ons land explosief.

De Chinese horeca komt later dit jaar weer flink onder de aandacht. Dan verschijnt de tweede editie van de Top-100 van Chinese restaurants, samengesteld door Misset Horeca in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Bij de vorige editie doken landelijke media massaal op de Aziatische eetranglijst.

Alles over de Chinese Top-100

Reageer op dit artikel