Toine Smulders gooit culinaire roer om

Toine Smulders gooit culinaire roer om

Toine Smulders, twee jaar geleden uitgeroepen tot beste chef-kok ter wereld, maakt een culinaire ruk aan het stuur. De eigenaar van Villa Copera in Tolkamer heeft het helemaal gehad met schuimpjes, geleitjes en zalfjes. Smulders wil weer 'echt koken', terug naar de goede, eerlijke en oprechte keuken.

‘Saus van popcorn? Niet te vreten. Een takje hier, een takje daar. Houd op zeg. Alle schuimpjes, geleitjes en zalfjes flikker ik in de prullenbak. Weg ermee. Heston Blumenthal mag dan volgens eigen zeggen een bijzondere steak tartare maken. Donder op zeg. Bij Spetters in Breskens, daar krijg je pas een echte, eerlijke steak tartare.’

SVH-Meesterkok Toine Smulders heeft het helemaal gehad met de in zijn ogen doorgeslagen kooktechniek in de Nederlandse sterrestaurants. Voor Smulders is het tijd voor een revolutie in eigen keuken. Een radicale culinaire ommezwaai, zoals hij dat noemt, en iedereen moet meedoen.

‘Ik zat de laatste tijd een beetje met mezelf in de knoop. Wist niet meer wat ik wilde. Heb het boekje Overpeinzingen van Norbert Koreman gelezen en ben gaan reizen door Frankrijk. Door Bordeaux, Bergerac, Medoc’, aldus de eigenaar van Villa Copera.

Moleculair koken

Smulders: ‘Ik vroeg mezelf af: waar ligt mijn hart? Ik wil niet meer dat gezeik over moleculair koken, over sterren of over geknutsel met takjes. Ik wil alleen nog maar koken voor mijn gasten. Want echte gastronomen willen alleen maar lekker eten’.

Gevolg van de culinaire koerswijziging is dat Smulders de komende weken gebruikt om een nieuwe menukaart samen te stellen. Begin september gaat hij aan de slag met nieuwe leerlingkoks om zijn kookvisie over te brengen.

Topgerechten

Of zijn nieuwe koers aanslaat bij de makers van culinaire gidsen, maakt hem niets uit. ‘Nogmaals, ik kook alleen voor mijn gasten. Het is toch geweldig dat gasten terugkomen voor dat ene geweldige gerecht. Onzin om altijd maar je kaart volledig te veranderen. Natuurlijk moet je mee met de seizoenen, maar je gaat toch geen topgerechten verwijderen als er gasten speciaal voor terugkomen’.

Toine Smulders opende begin 2007 restaurant Villa Copera in Tolkamer. In mei 2008 werd hij wereldkampioen koken in Dubai waarbij hij een miljoenenaanbod om te gaan koken voor een rijke sjeik afsloeg. In het voorjaar van 2010 opende hij By Toine, een hotel met restaurant en ijssalon in Tolkamer op steenworp afstand van Villa Copera.

Bekijk deze collectie

Menukaart

De menukaart is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de bedrijfsvoering. Hier staat immers datgene wat je verkoopt. Hoe maak je een menukaart, wat zet je erop en welke prijzen horen daarbij? In deze collectie tips en inspiratie voor het maken van een winstgevende menukaart.