nieuws

Eric van Veluwen: ‘oerdis is gezond

Restaurant

Sporters die het dieet volgen wat onze voorouders 16.000 jaar geleden aanhingen, zijn na vier dagen aantoonbaar fitter en verliezen snel overtollig vet. Onderzoek wijst uit dat dit zogenoemde ‘oerdieet’ heel gezond is, zegt biokok Eric van Veluwen bij zijn culinaire inspiratiesessie die hij over deze oerdis hield op Markt.

Eric van Veluwen: ‘oerdis is gezond

Onderzoek van verschillende internationale universiteiten en instituten naar dat dieet van onze voorouders vormt de basis van het boekje Oerdis – Ons menu van vroeger was zo gek nog niet, wat Van Veluwen erover schreef.

‘Het idee vond ik enorm interessant. Ik ben toen gaan denken wat ik er mee kan. Je kunt alleen gebruiken wat mensen 16.000 jaar terug voorhanden hadden. Het waren jagers en verzamelaars. Dus zuivel kenden ze niet. Koken zonder boter, room en granen is bijna ondenkbaar, het zit zo in ons systeem.’

Kippenlevers

Toch heeft Van Veluwen een heel aantal verrassende gerechten ontwikkeld in de leer van de oerdis. Op de beursvloer van hal 11 liet hij proeven van kippenlevers met fijne groenten en paddenstoelen. ‘Maar je kunt natuurlijk veel meer.’

Volgens hem is het vooral zaak balans aan te brengen op de menukaart. ‘Kijk eens kritisch naar je menukaart. Staan daar alleen maar gerechten op waar zuivel of graan in zit? Probeer dan eens te varieren’, geeft hij zijn publiek mee. ‘Ik zeg niet dat je deze producten helemaal moet weren, maar zoek de balans. Af en toe zondigen mag best.’

Eric van Veluwen is patron-cuisinier van Landgoed Rhederoord in het Gelderse De Steeg. Daarnaast verzorgt hij workshops en masterclasses in onder meer koken met het oerdieet. Ook is hij betrokken bij het project Green Cook, waarin voedselverspilling en afvalbeleid in de keuken onder de loep worden genomen.

Reageer op dit artikel