nieuws

HME verkoopt Brasserie Keyzer aan Jaap van Zweden

Restaurant

Violist en dirigent Jaap van Zweden gaat participeren in de beroemde Bodega Keyzer vlakbij het AmsterdamseConcertgebouw. Hij neemt de helft van de aandelen van Keyzer over van de HME Groep waarvan sterchef Ron Blaauw culinair directeur is. Makelaar Jan Wieger van der Linden blijft eigenaar van het overige deel.

HME verkoopt Brasserie Keyzer aan Jaap van Zweden

Van Zweden zegt tegen het NRC Handelsblad dat hij de aandelen voor zijn zoon heeft gekocht. Zijn zoon zal zich dan ook met het restaurant gaan bemoeien. In een reactie zegt hij trots te zijn op de overname. ‘Keyzer is een stuk nationaal erfgoed. ‘Ik ben super trots dat wij daar als familie nu instappen.’

In december 2006 kochten HME en Van der Linden het grand café van Sjoerd Kooistra, deze slaagde er maar niet in er een succesvolle exploitatie van te maken. Het bedrag dat de HME Groep voor het aandelenpakket krijgt, is niet bekend.

Sjoerd Kooistra

Keyzer was decennialang de stamkroeg van cultuur minnende rijke Amsterdammers, totdat Sjoerd Kooistra de zaak overnam. De brasserie stond op instorten en moest verbouwd worden, dat deed Kooistra, maar niet naar de smaak van de stamgasten. Om over de kwaliteit van het eten dat vervolgens werd geserveerd nog maar te zwijgen.

Cachet teruggeven

Van Zweden wil Keyzer ‘wat ouwe chic’ en ‘wat meer cachet’ teruggeven, zegt hij in de krant. ‘Keyzer hoort bij het Concertgebouw, maar het Concertgebouw ook een klein beetje bij Keyzer.’

De chef-kok van Keyzer, Frank Verbon, vertrok al eerder naar Vis van de Dag van Ron Blaauw in Ouderkerk aan de Amstel. Hij wordt nu tijdelijk vervangen door Barry de Back, die ook in het verleden al in de keuken van Keyzer en later Sophia stond. ‘De overname van Keyzer gaat in per 1 juli. Wellicht dat er daarna nog meer veranderd’, laat Keyzer weten.

Reageer op dit artikel