nieuws

Vlaamse Liga tegen Kanker blij met rookverbod

Restaurant

In België is vrijdag een algemeen rookverbod in de horeca van kracht gegaan. De Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) is er erg tevreden mee.

Vlaamse Liga tegen Kanker blij met rookverbod

‘We boeken hiermee een enorme gezondheidswinst. Op korte termijn zal het rookverbod op publieke plaatsen jaarlijks duizend sterfgevallen door hartinfarcten vermijden’, citeert Het Nieuwsblad een woordvoerder van de Liga.

Terugdringen longkanker

‘Op lange termijn zal deze maatregel ook het aantal gevallen van longkanker gevoelig terugdringen. Bovendien zal het rookverbod veel jongeren van de sigaret afhouden.’ De aangehaalde organisatie trok begin vorig jaar naar het Grondwettelijk Hof om de uitzonderingen op het rookverbod, die in een wet van 2009 stonden, aan te vechten.

Personeel beschermd

In die wet stond een uiterste ingangsdatum van 1 juli 2014 geschreven, maar het Hof gaf VLK gelijk. ‘Vanaf morgen zullen het personeel en de bezoekers van cafés eindelijk beschermd worden tegen de schadelijke gevolgen van gedwongen meeroken. Kelners sterven in België 3,2 keer vaker aan longkanker dan andere werknemers van hun leeftijd.’

Meer over het rookverbod in België

Reageer op dit artikel