nieuws

Nederlandse koks terug van benefiet Zuid-Afrika

Restaurant

Vijf Nederlandse wedstrijdkoks zijn op 29 augustus teruggekeerd uit Zuid-Afrika waar ze samen met zo’n 250 koks uit 44 verschillende landen met succes geld hebben ingezameld tijdens de Bidvest Worldchefs Tour Against Hunger.

Nederlandse koks terug van benefiet Zuid-Afrika

De exacte opbrengst van de benefietactie van 21 augustus tot en met 30 augustus 2011 is nog niet bekend. Streven was om vijf miljoen rand op te halen. Het bedrag dat ingezameld is, is voldoende om 300 kinderen uit de Zuid-Afrikaanse sloppenwijken vijf jaar lang kunnen voeden, zo laat Wim Klerks weten. De chef-kok van Les Jumeaux in Bennebroek was samen met Lars van Galen (Bloemenbeek, De Lutte), Wynand Vogel, Jurgen Koens en Bert van Manen namens Nederland aanwezig in Zuid-Afrika.

‘Het meest indrukwekkend was de tweede dag toen we met 250 koks in witte koksbuis een protestmars tegen de honger hebben gelopen door de township Alexandra’, laat Klerks weten. ‘Je loopt daar tussen de golfplaatjes die als woning dienen en je weet niet wat je ziet.’ Met de mars wilden de koks de aandacht vragen voor de voedselproblematiek bij kansarme Zuid-Afrikaanse kinderen.Ook werd er eten uitgedeeld aan kinderen.

Naast de mars waren er op verschillende plekken in Zuid-Afrika kookdemonstraties om geld in te zamelen. Het Nederlandse team, welke een afvaardiging is wat het nationale wedstrijdteam, verzorgde diners vanuit Durban en Johannesburg..

Het was de derde keer dat de Bidvest plaats vond. De organisatie is in handen van World Association of Chefs Societies (WACS).

Reageer op dit artikel