nieuws

Klosse lanceert vier titels voor sommeliers

Restaurant

Gastronoom Peter Klosse introduceert vier nieuwe titels voor sommeliers om meer helderheid te scheppen in het onderwijssysteem en perspectief voor jonge gastmensen te creëren.

Klosse lanceert vier titels voor sommeliers

‘Op gebied van wijncursussen en gastronomie is er een breed aanbod van opleidingen. Daar is niks mis mee, maar nu zijn het allemaal eilandjes en ik wil bruggen slaan’, laat Peter Klosse weten aan Misset Horeca.

De eigenaar van de Echoput in Hoog Soeren die zelf ook opleidingen aanbiedt via zijn Academie voor Gastronomie en ook hoogleraar aan de Stenden University in Leeuwarden is, wil meer duidelijkheid scheppen. Daarom heeft hij de verschillende opleidingen in kaart gebracht en vier nieuwe titels daaraan gekoppeld: leerling sommelier, junior gastronoom sommelier, professioneel gastronoom sommelier en academic gastronoom sommelier.

Doorstromen

De structuur met titels en daaraan gekoppelde diploma’s moet niet alleen overzicht brengen, maar ook doorstroming stimuleren. ‘Ik wil jongeren perspectief bieden. Een werkstudent die iets meer wil weten van wijn en daarvoor opleidingen volgt, kan leerling-sommelier worden. Dat kan hem stimuleren om verder te gaan.’ Bovendien neemt de kwaliteit van de gastronomie toe dankzij scholing, vindt Klosse.

Diploma-instituut

Het SVH is op de hoogte van de voorstellen van Klosse en momenteel wordt er aan de uitwerking gewerkt. Zo moet er een nieuwe poot van de Academie voor Gastronomie komen, die als diploma-instituut gaat fungeren. ‘Als opleider kun je dat niet zelf doen. Daarom zoeken we samenwerking met het Nederlands Gilde van Sommeliers, SVH, KHN en het Productschap Wijn.’

België

De nieuwe voorgestelde structuur en titels maakt tevens mogelijk dat de Academie voor Gastronomie ook cursussen kan aan gaan bieden in België. Daartoe heeft Klosse al contacten gelegd met de Belgische opleider Wine Wise van Sybille Troubleyn.

Vereiste opleidingen

Voor de vier titels zijn de volgende opleidingen als voorwaarde in kaart gebracht:

Leerling sommelier: WSET Foundation of SWEN en basisvaardigheden gastronomie.

Junior gastronoom sommelier: WSET Intermediate of SWEN 2 en certificaat gastronomische vaardigheden niveau 2.

Professioneel gastronoom sommelier: WSET Advanced of SWEN 3, SVH diploma gastronomie en certificaat gastronomische vaardigheden niveau 3.

Academic gastronoom sommelier: WSET diploma course, wijnverdiepingsdagen, koppeling met Stenden University (opleiding master).

Reageer op dit artikel