nieuws

Meer horeca goed voor binnenstad

Restaurant

Binnensteden zijn gebaat bij meer horeca. Dat zegt bijzonder hoogleraar Cor Molenaar van de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Volgens hem doen gemeenten nauwelijks iets aan het tegengaan van leegstand.

Meer horeca goed voor binnenstad

Cor Molenaar doet zijn uitspraken in de Telegraaf. Hij stelt dat veel te hardnekkig wordt vastgehouden aan bestaande bestemmingsplannen. Inmiddels staat gemiddeld 20 procent van de panden in onze winkelstraten leeg.

Volgens de bijzonder hoogleraar is het in Vlissingen, Sittard en Schiedam helemaal erg. ‘Maar zelfs voor de populaire Amsterdamse Kalverstraat lijkt er geen ontkomen meer aan’, aldus Molenaar in het artikel.

Hij stelt dat het ‘een uiterst serieus probleem’ aan het worden is. Nu staat er 2 miljoen vierkante meter winkeloppervlakte leeg, in 2015 is dat opgelopen tot 8 miljoen vierkante meter.

Kleinschalig

De komende jaren verwacht hij enorme afschrijvingen op het winkelbestand. Maar Molenaar vindt dat we de binnensteden moeten koesteren en leefbaar houden. ‘Gezelligheid stimuleren, kleinschaliger maar wel leuk.’ Dat moet volgens hem de functie van de stad worden.

Daardoor is er onder andere ruimte voor broodjeszaken en horeca. ‘Nu al lopen broodjeszaken als Subway tegen mooie locaties in binnensteden aan waar ze geen filiaal kunnen openen vanwege de starre bestemmingsplannen’, aldus Molenaar in het artikel.

De wereld is veranderd, stelt de bijzonder hoogleraar. Binnen nu en acht jaar is er volgens hem een volledig nieuwe detailhandelstructuur neergelegd in ons land. Molenaar stelt dat het daarom helemaal niet erg is om de bestemmingsplannen opnieuw te toetsen en in te richten.

Reageer op dit artikel