nieuws

Frankrijk krijgt nieuwe derde ster

Restaurant

Wat Nederland niet lukte in november vorig jaar, lukt in Frankrijk wel. Het land krijgt er voor 2012 een nieuwe derde ster bij. De ster is voor chef Emmanuel Renaut van Flocons de Sel in Megeve, in de Alpen op zo’n dertig kilometer van Albertville. Het totaal aantal restaurants in Frankrijk met drie sterren komt hiermee op 26 stuks.

Frankrijk krijgt nieuwe derde ster

Emmanuel Renaut (44) van Flocons de Sel in Megeve is sinds 2006 in het trotse bezit van twee Michelinsterren. Op maandag 27 februari kreeg hij van Michelin zijn derde ster.

Twee restaurants verliezen hun tweede ster, Le Jardin des Sens in Montpellier en La Medeleine in Sense. Hoewel de Michelin-gids pas maandag gepresenteerd wordt, publiceerde de gerenommeerde restaurantcriticus Gilles Pudlowski het nieuws zondagavond.

Vorig jaar kreeg Frankrijk er voor het eerst sinds 1992 geen derde ster bij, Michelin haalde er toen zelfs eentje af. Restaurant Trama in Puymirol werd teruggezet van drie naar twee Michelinsterren. De Rode Gids van het Franse bandeninstituut heeft deze trendbreuk dit jaar niet voortgezet.

Net als Frankrijk kregen ook Duitsland (Restaurant La Vie van Thomas Buhner in Osnabruck) en België (Restaurant Hertog Jan van Gert De Mangeleer in Brugge) een nieuwe derde ster in de gids van 2012.

De gids voor 2012 telt naast de nieuwe derde ster tien nieuwe tweesterren zaken:

Carcassonne – Le Parc Franck Putelat

Chaudes-Aigues – Serge Viera

Courchevel – Le Strato

Le Havre – Jean-Luc Tartarin

Jongieux – Auberge Les Morainières

Menton – Mirazur

Nice – Chantecler

Paris – Sur Mesure par Thierry Marx

Paris – L’Abeille

Reims – Le Parc Les Crayères

Frankrijk krijgt er 58 nieuwe een-sterzaken bij. 37 restaurants raken hun ster kwijt. Het totaal aantal zaken met 1 ster komt hiermee op 485.

Iphone app gratis

Michelin kondigt tegelijk met de lancering van de Franse gids een speciale actie aan. Mensen die de gids kopen, kunnen in de maand maart de iPhone applicatie van de Franse gids gratis downloaden, de normale prijs hiervan is 7,99 euro. In de gids is hiervoor een speciale promotie-code gedrukt. De app is beschikbaar in vijf talen.

Reageer op dit artikel