nieuws

Restaurant Vork&Mes krijgt eigen windmolen

Restaurant

Restaurant Vork&Mes in Hoofddorp van Jonathan Karpathios en Willeke van Roode krijgt een windmolen in eigen tuin. De windmolen is de eerste stap in het plan van deze horecaondernemers om alle energie zelf op te gaan wekken.

Restaurant Vork&Mes krijgt eigen windmolen

De windmolen is vanaf dinsdag 21 februari operationeel. ‘Het is een windmolen van 8,5 meter hoog ‘een kleintje’, en hij staat in onze eigen tuin. Het vergunningentraject was daarom niet zo ingewikkeld,’ zegt horecaondernemer Willeke van Roode tegen Misset Horeca. De windmolen heeft ook een oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Naar eigen zeggen is Vork&Mes het eerste restaurant met een windmolen in de tuin. ‘Duurzaam is echt een thema bij ons. We willen op den duur al onze energie zelf gaan opwekken. De volgende stap is het plaatsen van zonnepanelen. Maar wanneer we die investering kunnen doen, dat weten we nog niet precies.’

Investering

De Roode weet niet precies wat de terugverdientijd is van de windmolen. ‘De investering bedraagt 12.000 tot 13.000 euro, inclusief de BTW.’ Het grootste deel van deze investering betaalt Vork&Mes met het prijzengeld van 10.000 euro van de wedstrijd ‘Het Groenste Idee van de Haarlemmermeer’, gewonnen in november 2011.

De windmolen wordt deze week officieel in gebruik genomen door de Wethouder Duurzaamheid, John Nederstigt (D66), die als eerste zijn elektrische fiets mocht opladen.

Restaurant Aan Zee

Restaurant Aan Zee in Oostvoorne krijgt binnenkort zijn derde windmolen. Er staan er al twee in de duinen bij Oostvoorne die in bedrijf zijn, de derde volgt zeer binnenkort. Deze zaak van Jan van Marion heeft 200.000 euro subsidie gekregen voor een totaalplan dat naast een windmolen ook ledverlichting, zonnepanelen, een zonneboiler en een warmtepompinstallatie omvat.

Foto: Michel Zoeter

Reageer op dit artikel