De hoofdprijs komt in plaats van het eerder genoemde geldbedrag van 5000 euro. ‘Deze prijs is veel meer waard, en een mooiere prijs. Bovendien is dit nog nooit eerder bij een wedstrijd in Nederland vertoond. We hopen koks hiermee te prikkelen’, aldus Willemsen.
Samen met Peter Zandboer (Huis van Voskens, Tilburg) organiseert hij de wedstrijd om de Zilveren Champignon in opdracht van het Groente en Fruitbureau en de werkgroep Paddestoelen.
Floriade
De wedstrijd om de Zilveren Champignon kent dit jaar een andere opzet met verschillende voorrondes. Deelnemers koken op de Floriade in het Huis van de Smaak en vanuit een black box. De eerste ronde vindt 10 april plaats op de Floriade in Venlo.
Opdracht is het bereiden van een viergangenmenu met amuse, waarbij champignons de hoofdrol spelen. Degene die het beste kookt, gaat door naar de volgende ronde. De vier allerbeste deelnemers mogen in de finale op 2 oktober gaan strijden om de Peugeot 107.
Gerrit Greveling in de jury
Wie er op 10 april aantreden als deelnemers, wordt nog nader bekendgemaakt. In de vakjury die de kandidaten beoordeelt, zit onder meer Alliance Gastronomique-voorzitter en Meesterkok Gerrit Greveling. De wedstrijdorganisatoren Willemsen en Zandboer behoren tot de vaste juryleden.
Titelverdediger
Een van de koks die zich al heeft aangemeld, is de winnaar van de editie van 2011: