nieuws

Proef met waardebepaling achteraf nuttig

Restaurant

Het experiment van waardebepaling achteraf, waarbij gasten van Hof van Alkmaar zelf bepalen wat ze voor een maaltijd bepalen, is nuttig geweest. Het restaurant laat weten dat de opbrengst van de maaltijden weinig tot niet afweek van wat er normaal voor wordt betaald.

Proef met waardebepaling achteraf nuttig

Onder de noemer ‘u bepaalt wat u betaalt’ mochten restaurantgasten zelf de prijs van een diner bepalen. De pilot gaat Hof van Alkmaar dit jaar niet meer uitvoeren. Mogelijk wel weer in het nieuwe jaar.

Rob van Loon van Hof van Alkmaar zegt dat het niet meer en niet minder omzet heeft opgeleverd. ‘Dus dat is goed. Wel hadden we meer inloop verwacht en een nieuwe doelgroep te ontvangen. Dat is uitgebleven’.

De test met waardebepaling achter was voor Hof van Alkmaar leerzaam en boeiend. Van Loon: ‘We kregen meer kwaliteitstoetsingen om de gast aan het eind van de avond makkelijker een toelichting gaf’.

Mogelijk wordt volgend jaar nog een maand lang gewerkt met waardebepaling achteraf. ‘Misschien dat we dan het eten en het drinken dan apart een bedrag vragen. Of met een blanco cheque op tafel voor eten en drinken gaan werken. De proef heeft in ieder geval veel reacties en nieuwe inzichten gegeven.’

Eigenaar Marcel Ruiter van Hof van Alkmaar denkt dat een stad als Amsterdam eerder rijp is voor een dergelijk concept dat Alkmaar. ‘Verder heeft het ons behoorlijk wat publiciteit opgeleverd en dat is ook belangrijk.’

Reageer op dit artikel