nieuws

2006 goed jaar voor Nederlandse wijn

Restaurant

Ondanks de extreme weersomstandigheden van de afgelopen zomer, verwachten de Nederlandse wijnboeren dat 2006 een goed wijnjaar wordt. Op veel plekken zijn de druiven al geoogst, maar hier en daar maakt een boer nog gebruik van het uitzonderlijke mooie weer van oktober. De meeste wijnmakers zijn zeer tevreden, blijkt uit een rondgang langs een aantal Nederlandse wijngaarden.

2006 goed jaar voor Nederlandse wijn

Hoewel er per wijngaard accentverschillen bestaan, spreken alle wijngaardeniers over een oogst van goede tot zelfs uitstekende kwaliteit. Dat komt volgens de boeren door het zachte zonnige weer in september.

Droog weer
Ook wijnboer Freek Verhoeven van De Colonjes in Groesbeek denkt dat september erg goed is geweest voor de druiven. ,,In juni hebben de druiven te lijden gehad van het droge weer, maar dat kunnen ze wel hebben. In augustus hebben we hard moeten werken om te voorkomen dat de druiven gingen schimmelen en in september hebben de druiven kunnen rijpen.” De wijngaard van Verhoeven is nog niet volledig in productie, omdat deze net is aangeplant. Hij verwacht dit jaar ongeveer 8000 flessen wijn te kunnen leveren.

Verrotte oogst
Alle Nederlandse wijnboeren hielden in augustus hun hart vast om de plenzende regen. De oogst mislukte niet, in tegenstelling tot die van de collega’s in Duitsland, Luxemburg, de Franse Elzas en Bourgogne, waar het ook in september druilerig bleef en de druiven gingen rotten. Met name de oogst in het Duitse Rheingau verrotte daardoor.

Wijngaarden tevreden
Math Bollen van Wijngaard Hoeve Nekum in Maastricht is blij dat ondanks de extremen in het zomerweer ,,alles op zijn pootjes terecht is gekomen”. Hij denkt dat de wijnoogst dit jaar van een zelfde goede kwaliteit is als de voorgaande jaren. Wijngaard De Reestlandhoeve in Balkbrug (Overijssel) produceert dit jaar bijna 8000 liter wijn. ,,Vorig jaar is een groot deel van de oogst mislukt door de vorst in het voorjaar. Maar dit jaar is alles prima verlopen”, aldus eigenaar John Huisman. Volgens Huisman ligt dat mede aan de druifrassen die de Nederlandse boeren gebruiken. ,,Die zijn anders dan in Frankrijk en veel beter geschikt voor het weer in onze contreien.”

Slag om de arm
Directeur Stan Beurskens van wijnkenniscentrum Viticonsult in Maastricht houdt nog een slag om de arm over de kwaliteit van de oogst. ,,We kunnen spreken van een normaal tot goed jaar, hoewel je dat eigenlijk pas over drie maanden kunt zeggen. De kwaliteit van de oogst verschilt ook per ras”.

Nederland telt in totaal 124 hectare wijnakkers, goed voor een kleine 750.000 flessen wijn. Vooral het Limburgse heuvelland biedt mede door de combinatie van mergel en löss goede kansen voor de druiventeelt. Ook in Gelderland biedt lössgrond goede mogelijkheden voor wijnteelt. De laatste jaren leggen wijnboeren ook elders in het oosten van het land wijngaarden aan.

Zie ook:
Kenners verwachtingsvol over wijnoogst

Reageer op dit artikel