nieuws

2007 ‘uitzonderlijk jaar’ voor Champagne

Restaurant

In Champagneland wordt 2007 bestempeld als een zeer uitzonderlijk jaar. Voor het eerst in tientallen jaren werd het officiële Champagnegebied uitgebreid. Daarnaast heeft het abnormale verloop van het weer het afgelopen jaar het voor veel champagneboeren lastig gemaakt te bepalen wanneer ze precies hun druiven moesten plukken.

2007 ‘uitzonderlijk jaar’ voor Champagne

De ‘appelatie’ van Champagne werd vorige week uitgebreid met veertig dorpen, dat heeft het Franse comité van champagneboeren (CIVC) besloten.

De maatregel volgt op de tekorten aan officiële Champagne, en de daaruit voorvloeiende prijsstijgingen, meldt de website wijn.blieb.nl.

Gebied

Het CIVC is bang dat de Noord-Franse bubbelwijn zichzelf uit de markt prijst, en gaat er vanuit dat door het gebied te vergroten er meer Champagne geproduceerd wordt.

Op dit moment beslaat het officiële Champagnegebied zo’n 34.000 hectare wijngaarden, daar komen enkele duizenden hectaren bij.

Grillig

Het weer van 2007 heeft het de bestaande Champagneboeren intussen niet makkelijk gemaakt. Door het grillige verloop van de seizoenen afgelopen jaar is het voor veel van hen lastig te bepalen wanneer ze het beste hun druiven kunnen oogsten.

Na de zachte winter liepen veel ranken eerder uit dan normaal, en het zonnige voorjaar dat de groei versnelde deed vermoeden dat het een vroeg oogstjaar zou worden. Maar door de matige zomer hebben veel druiven te weinig zon gehad, en de natte nazomer zorgde voor een trage rijping.

Oogst

Normaal mag men vanaf 23 augustus plukken, maar veel boeren wachten tot na de mooie weken eind augustus en september. Uiteindelijk verloopt de oogst goed, en blijken de druiven goed in balans.

Hoewel de opbrengst per perceel zeer verschilt door de weersinvloeden, komt de uiteindelijke productie op ruim 12.000 kilo druiven per hectare gehaald, meldt het Champagne Informatie Centrum.

Reageer op dit artikel