nieuws

Achterhoek introduceert wijnroutes

Restaurant

Het Achterhoeks Bureau voor Toerisme (ABT) komt met een nieuw toeristisch product: de Achterhoekse wijnroutekaart. Het is een gratis uitgave, om de toerist kennis te laten maken met de wijngaarden in de Achterhoek.

Achterhoek introduceert wijnroutes

Volgens de organisatie is de Achterhoek één van de grootste wijnbouwgebieden van Nederland. De routekaart leidt het publiek langs deze wijngaarden en verschaft informatie over de wijnen en wijngaarden.

Het ABT komt met drie verschillende wijnroutes. De westelijke route is ongeveer 55 kilometer en loopt in de streek rond Vorden, Lochem en Ruurlo. Er worden vier wijngaarden aangedaan.

De Oostelijke route gaat door de omgeving van Groenlo, Aalten en Winterswijk en is ongeveer 65 kilometer lang. Deze route leidt langs zes wijngaarden.

De Zuidelijke route is 78 kilometer lang en voert de toeristen door de omgeving van Doetinchem en Montferland en kan tot de helft worden ingekort. Aan deze route zijn zes wijngaarden. Ook horecagelegenheden zijn op de route aangegeven.

De Achterhoekse wijnboeren passen de techniek van beheerste snoei toe: teveel trossen aan een stuik geeft een te lage kwaliteit van het sap en te weinig trossen levert te weinig liters sap.

Een goede wijn kwam vroeger uit Frankrijk of andere zuidelijk gelegen landen. Door de komst van nieuwe druivenrassen en de ontwikkeling van nieuwe vinificatietechnieken is de situatie nu anders.

Wijnbouw is nu ook in Nederland mogelijk. Volgens de organisatie is de vruchtbare bodem van de Achterhoek bij uitstek geschikt voor de teelt van wijndruiven.

De Achterhoekse Wijnroutes worden nu voor de tweede maal uitgegeven.

Reageer op dit artikel