nieuws

Afval Nijmeegse horeca moet van straat

Restaurant

Afgelopen weken is hard opgetreden tegen kroegbazen en restauranteigenaren die in het centrum van Nijmegen hun afval buiten neerzetten. Directe aanleiding voor het optreden zijn klachten van omwonenden. Rond de containers stapelt zich al snel vuil van derden op, en het zorgt voor stankoverlast.

Afval Nijmeegse horeca moet van straat

De gemeente heeft recent een twintigtal ondernemers in de horecagebieden aangeschreven na diverse controlerondes. Er is gedreigd met stevige boetes als ze hun bedrijfsafval niet van de straat halen, meldt De Gelderlander.

Eenzijdig

Uiteindelijk hebben vrijwel alle ondernemers eieren voor hun geld gekozen, maar ze zijn allerminst gelukkig met de gemeentelijke actie. Ze worden ook ondersteund door de Koninklijk Horeca Nederland, afdeling Nijmegen.

Volgens voorzitter Marijke Bouwmeister klopt het dat niet elke ondernemer even netjes op het bedrijfsafval past. Maar ze vindt het optreden van de gemeente wel erg eenzijdig.

Tegenstrijdige regels

Ondernemers hebben volgens Bouwmeister te maken met tegenstrijdige regels. Van de Voedsel en Warendienst mag geen afval in de keuken opgeslagen worden. Containers in een gang stuiten op bezwaren van de brandweer, en dan is er ook de brandverzekeraar die strenge eisen stelt.

Sommige bedrijven hebben bovendien nauwelijks opslagruimte op eigen terrein, laat staan afgedekt. Maanden geleden al heeft de horecabond de gemeente een brief gestuurd met de vraag samen naar een oplossing te zoeken.

‘Maar de enige reactie is handhaving’, aldus Bouwmeister. Zij wijst erop dat er vele jaren geleden gesproken is over ondergrondse opslagmogelijkheden bijvoorbeeld aan de Waalkade. ‘Een prima oplossing maar het is er nooit van gekomen.’

Reageer op dit artikel