nieuws

Aspergeseizoen officieel geopend

Restaurant

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit heeft donderdag in Rotterdam de officiële aftrap gegeven voor het aspergeseizoen. Dat gebeurde tijdens een feestelijke ceremonie op de Euromast in Rotterdam onder auspiciën van de stichting Dubbel A.

Aspergeseizoen officieel geopend

De eerste vollegrondsasperges werden uitgereikt aan de nieuwe aspergeambassadeur, meesterkok Fred Dijsselbloem. Die kreeg de titel omdat hij zich met zijn organisatie Euro-toques (waarbij toque Frans is voor koksmuts) inzet voor eerlijke, gezonde en zuivere producten, zei een woordvoerder van Dubbel A na afloop. Ongeveer 150 gasten woonden de bijeenkomst bij.

Waar de eerste vollegrondsasperges vandaan kwamen, wilde de woordvoerder liever niet zeggen. ‘Als ik zeg uit Limburg, zijn ze in het oosten van Brabant boos en omgekeerd’, gekscheerde de overigens Limburgse woordvoerder.

Traditioneel begint het aspergeseizoen elke tweede donderdag van april. De Nederlander eet gemiddeld 630 gram asperges per jaar. Een op de vijf Nederlanders koopt minstens een keer per jaar asperges in de supermarkt.

Vooral mensen ouder dan 40 jaar kopen de groente. Veel alleenstaanden en gezinnen met jonge kinderen laten de asperges links liggen, blijkt uit gegevens van de stichting Dubbel A. Het aspergeseizoen duurt tot 24 juni.

De prijzen van de asperges zijn vooralsnog relatief laag. Dat komt volgens Dubbel A. niet alleen door het slechte weer, maar ook door de extreem vroege Pasen.

Reageer op dit artikel