Belangrijkste verschuivingen in Gault Millau 2012

Belangrijkste verschuivingen in Gault Millau 2012

In de nieuwe Gault Millau-gids die maandag 31 oktober is gepresenteerd in Scheveningen staan 65 restaurants met zestien punten of meer. 'Dringen aan de top,' zegt hoofdredacteur Jan van Lissum. Acht zaken stegen van 15 naar 16 punten. De Kromme Watergang in Hoofdplaat van chef Edwin Vinke, vorig jaar nog uitgeroepen tot Chef van het Jaar, gaat van 17 naar 18.

Niven Kunz, vorig jaar nog Belofte van het Jaar volgens Gault Millau daalt twee punten, van 16 naar 14. De belangrijkste stijger uit de gids van 2012 noemt hoofdredacteur Van Lissum de stijging van Boreas** in Heeze van 18 naar 19 punten. ‘We proeven nog meer verfijning en precisie in de gerechten. Een verdiende stijging.’

‘De gastronomie is dynamisch. Chefs worden beter en beter. De ene groeit harder dan de andere. Dat leidt soms tot een kleine herijking van de puntengroepen. Als individuele chef ben je wellicht beter geworden, maar je collega’s uit dezelfde puntengroep net een beetje meer.’

Stijgers aan de top zijn:

De Kromme Watergang in Hoofdplaat, van 17 naar 18 punten,

De Groene Lantaarn in Zuidwolde, van 16 naar 17

Chapeau! in Bloemendaal van 15 naar 16

L’Atelier in Gulpen van 15 naar 16

De Molen in Kaats heuvel van 15 naar 16

Tout-à-Fait in Maastricht van 15 naar 16

Elzenduin Beach in Terheijde van 15 naar 16

Valuas in Venlo van 15 naar 16

Katseveer in Wilhelminadorp van 15 naar 16

Mijn Keuken in Wouw van 15 naar 16

Bridges (The Grand) in Amsterdam van 14 naar 15

HanTing Cuisine in Den Haag, van 14 naar 15

Lucifer in Wasenaar van 14 naar 15

One in Roermond van 14 naar 15

La Provence in Driebergen, van 14 naar 15

De Swarte Ruijter in Holten, van 14 naar 15.

Dalers in de top GaultMillau 2012

Vinkeles (the Dylan) van 17 naar 16

Niven* in Rijswijk van 16 naar 14

Merlet* in Schoorl van 16 naar 15

Wolfslaar* in Breda van 16 naar 15

Cour du Nord, Hof van Saksen, Nooitgedacht, van 15 naar 14

't Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht van 15 naar 14

Dorset in Borne, van 15 naar 14

Bordewijk in Amsterdam van 16 naar 15

De Karpendonkse Hoeve van 15 naar 14

Lakes in Hilversum van 15 naar 14

De hoogst genoteerde nieuwe restaurants in de gids zijn Perceel in Capelle a/d IJssel en Het Restaurant van het Wereldmuseum in Rotterdam; beide zaken kregen 15 punten toegekend.

Wel opgenomen, maar zonder puntenvermelding in de gids:

Muller* in Groningen (concept gewijzigd)

De Fuik* in Aalst (Marco Poldervaart nwe eigenaar, personele wisseling)

Bord’Eau in Hotel De L’Europe (net heropend)

Chardiné in Heerlen (recente personeelswisselingen in de keuken)

Hotel&Restaurant Corona in Den Haag (net vernieuwd)

Schultenhues & Friends in Zutphen (net open)

La Enoteca in Rotterdam (zeer recente personeelswisselingen)

Koperen Kees in Zwolle (heropend)

Lute Rootz in Limmen (gewijzigd)

O Mundo Hotel de Wereld, Wageningen

Pirandello in Landgraaf

Van Ouds in Bavel

Het Veerhuys in Almere

Wilhelminapark in Utrecht

Meer over GaultMillau 2012: