nieuws

Beste restaurant ter wereld serveert levende garnalen

Restaurant

Het Deense restaurant Noma, in april voor het tweede jaar op rij verkozen tot het beste restaurant van de wereld, blijft verbazen. Chef-kok René Redzepi en zijn team hebben een nieuwe ‘bereiding’ voor garnalen gevonden: de garnalen worden levend geserveerd.

Beste restaurant ter wereld serveert levende garnalen

De garnalen liggen in een potje op wat ijs en je krijgt er ook nog een sausje bij. Gasten moeten de garnaaltjes oppakken, eventueel in een sausje dippen en het lijfje van de kop bijten. Gasten die deze ervaring al hebben ondergaan, omschrijven de smaak als ‘melig, maar toch krokant’.

Niet iedereen is wild van het idee om levende dieren op te peuzelen. De chef-kok van het restaurant in het Deense Kopenhagen pareert die kritiek. ‘Wat is het verschil tussen een dier te doden door het te koken of door het gewoon op te eten?’, aldus Redzepi.

Carsten Klint (SVH) zegt in het AD: ‘Ik had er al over gehoord en was voorbereid wat er op tafel zou kunnen komen. Ach god, dacht ik, ik hoop niet dat mij dit overkomt. Ja dus… Het is heel tegennatuurlijk als je ze ziet bewegen in zo’n weckpotje. En natuurlijk glipte er juist bij mij één uit mijn hand!’

Klint geeft toe dat het serveren van levende garnalen, dat in Aziatische landen heel gewoon is, ‘sensatie’ is. Toch begrijpt hij eigenaar en chef van Noma, René Redzepi in zijn standpunt waarmee hij de kritiek pareert.

Culinair journalist Mara Grimm eet levende garnalen bij Noma in Kopenhagen.

Reageer op dit artikel