nieuws

Betalen per gewicht in Gents restaurant

Restaurant

In Gent heeft een vegetarisch restaurant zijn vaste prijzen afgeschaft. Omdat het restaurant baalde van het vele eten dat in de vuilnisemmer verdween, betalen gasten er nu per gewicht. Gasten scheppen op waar ze behoefte aan hebben, en zetten hun bord vervolgens op een weegschaal.

Betalen per gewicht in Gents restaurant

De vaste prijs per couvert is twee euro. Daarbovenop komt een prijs van twaalf euro per kilo. Het gaat om het vegetarische restaurant Lekker Gec van Robrecht Cardyn.

‘Het principe is heel simpel. Je betaalt wat je eet, zegt eigenaar Cardyn. ‘Onze warme dagschotel bestaat elke dag uit zes gerechtjes. Bijvoorbeeld polenta, gebakken paksoi, venkel, rijst, witte bonen en worteltjes. Als er iets bij is dat je heel graag lust, kun je daar meer van nemen. Lust je iets niet, dan laat je het gewoon liggen.’

Cardyn noemt het resultaat spectaculair. ‘Sinds we het nieuwe betaalsysteem ingevoerd hebben, hoeven we bijna geen eten meer weg te gooien.’

Couvertprijs

Klanten zijn volgens de restauranthouder niet duurder uit dan voorheen. ‘Een kleine dagschotel kostte 9,25 euro. Dat is vergelijkbaar met een bord met 600 gram plus de couvertprijs van twee euro wat uitkomt op 9,20 euro. Meestal scheppen de mensen tussen de 500 en 600 gram op. Het record staat op iemand die 17 euro betaalde.

Het idee is afkomstig uit Brazilië. Het restaurant had een tijd lang een Braziliaanse kok. ‘In haar land is het blijkbaar heel gebruikelijk om per gewicht te betalen.’

Reageer op dit artikel