nieuws

Bianchi wil verandering bij KHN

Restaurant

Gijsbert Bianchi, sectorvoorzitter Restaurants van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), zegt in de nieuwe GaultMillau dat er bij KHN een aantal koninkrijkjes zijn. ‘Dat moet de komende tijd veranderen’.

Bianchi wil verandering bij KHN

De eigenaar van het Amsterdamse restaurant Zuid Zeeland nam vorig jaar de taak als sectorvoorzitter over van restaurantkopstuk Leo van Eeghem. In een interview in GaultMillau vertelt hij over zijn eerste jaar als voorzitter.

‘We zijn aan verandering toe, zowel naar binnen als naar buiten. En veranderen is voor mij een werkwoord. Zo trof ik een groot aantal werkgroepen, commissies en platforms aan, die allemaal vergaderen, onderzoeken starten, adviezen geven en noem maar op’, aldus Bianchi.

Bianchi vervolgt: ‘Als organisatie maken we deel uit van al die groepen, maar ik vraag me sterk af wat we er allemaal mee opschieten. Er werken bij onze organisatie 90 fulltimers en zonder ze te willen kwetsen: ik geloof dat het voor de buitenwereld niet altijd duidelijk is wat deze mensen allemaal doen. Ik zie dat er hier een aantal koninkrijkjes bestaan. Dat moet de komende tijd veranderen’.

Bestuurslagen

Bianchi stelt verder dat de liefde voor de gast vaak groter is dan de liefde voor de eigen portemonnee. ‘Feitelijk zijn we veel te bescheiden, we durven onze prijzen maar mondjesmaat te verhogen, terwijl dat voor een gezonde bedrijfsvoering op termijn gewoon moet. Als horecaondernemers moeten we meer voor onszelf opkomen. Meer oog hebben voor winst betekent meer continuïteit en meer groeimogelijkheden’.

Volgens Bianchi is het onderwijs dringend toe aan vernieuwing en opwaardering. ‘We hebben veel contact met de ROC’s, op alle niveaus. Ook hier vraag ik me af wat al die contacten ons werkelijk opleveren. Ik zie wel goede initiatieven, maar het algemene beeld is dat er te weinig gebeurt. ROC’s zijn conglomeraten geworden, met veel bestuurslagen’.

Reageer op dit artikel