nieuws

Braakhekke aspergeambassadeur 2010

Restaurant

Deze week werd traditioneel op de tweede donderdag in april het aspergeseizoen geopend. Joop Braakhekke werd tijdens die opening uitgeroepen tot aspergeambassadeur voor 2010.

Braakhekke aspergeambassadeur 2010

De jaarlijkse seizoensopening, een initiatief van Stichting Dubbel A, vond deze keer plaats in bloemenpark Keukenhof in Lisse. Braakhekke kreeg daar om klokslag twaalfuur zijn eretitel, en verrichte daarna de officiële opening. Het seizoen loopt vervolgens tot 24 juni.

De Amsterdamse kok neemt het stokje over van Erica terpstra. De aspergeambassadeur heeft als taak om gedurende het seizoen de asperges prominent op de kaart te zetten.

Uit handen van Pieter Smits, voorzitter van Stichting Dubbel A, ontving Braakhekke het eerste kistje asperges. ‘Ik vind het een grote eer om dit jaar verkozen te zijn tot aspergeambassadeur’, zegt Braakhekke. ‘Ik kijk elk jaar uit naar het seizoen want ik ben echt gek op asperges.’

Bekendheid

Stichting Dubbel A streeft ernaar om de opening van het aspergeseizoen zoveel mogelijk bekendheid te geven. ‘Ons initiatief lijkt succesvol’, zegt Smits. ‘Het afgelopen jaar is de consumptie gestegen naar 780 gram per persoon.’

Naast de aspergeambassadeur, die altijd een bekende Nederlander is, werd eerder al de aspergekoningin bekendgemaakt. Dat is dit jaar de 30-jarige Diana Derikx uit Asselt. Zij treedt de komende maanden op als visitekaartje van de Nederlandse aspergebranche.

Aspergewijn

Half maart werd ook al de jaarlijkse aspergewijn bekendgemaakt. Dit jaar is dat de Rivaner 2009 van Saint Martin uit de Luxemburgse côte de Remich. Een fruitige, fris zure wijn met een zoetje.

De verkiezing van de aspergewijn is een initiatief van het Brabants Aspergegenootschap, één van de leden van Stichting Dubbel A. In dat samenwerkingsverband zitten verder: Aceera BV, Confrérie de l’Asperge Limbourgondie, Nationaal Aspergemuseum de Locht, Stichting Afzetbevordering Asperge, the Greenery en ZON Fruit en Vegetables.

Reageer op dit artikel