nieuws

Brussel ziet af van bio-wijn

Restaurant

Brussel ziet ervan af om kwaliteitsregels te stellen aan biologische wijn. Een wetsvoorstel daartoe stuit op te veel weerstand van EU-landen. EU-commissaris Dacian Ciolos (Landbouw) heeft dat woensdag gemeld.

Brussel ziet af van bio-wijn

Biologische wijn was bedoeld als een nieuw concept. Tot dusver is wijn uitgezonderd van de EU-regels voor biologische producten. Wel is er wijn die wordt verkocht als ‘wijn van druiven die biologisch zijn geteeld.’

Het wetsvoorstel wilde bepalen dat de bio-wijn minder sulfiet zou bevatten dan gewone wijn. Ook zouden er minder stoffen worden toegevoegd dan in gewone wijn en zouden bepaalde behandelingen worden verboden.

‘Het is duidelijk dat de omstandigheden voor zulke nieuwe regels nog niet goed zijn in een meerderheid van de EU-landen’, zei de EU-commissaris. ‘Ik ben niet bereid tot een compromis op de biologische standaarden, want dat zou het verkeerde signaal afgeven aan de consumenten over het belang van kwaliteit. Ik hoop dat het bedrijfsleven en onderzoekers voortgang boeken, zodat de Europese Commissie in de toekomst terug kan komen met dit voorstel.’

Reageer op dit artikel