nieuws

Buitenlandse keuken meest geliefd

Restaurant

De buitenlandse keuken heeft met veertig procent de voorkeur van de Nederlandse consument. Slechts een kwart prefereert de Nederlandse keuken. Vooral de jongere generatie kiest minder vaak voor de ‘Hollandse hap’.

Buitenlandse keuken meest geliefd

Als er dan toch een Hollandse maaltijd op tafel komt, is de stamppot het meest favoriete gerecht. Bovenstaande blijkt uit onderzoek van de Horecava onder duizend consumenten.

Duurzaam

De Horecava vestigt de aankomende editie extra aandacht op Nederlandse, duurzame streekgerechten. Gezond, eerlijk en puur maar vooral lekker eten en bereid met ingrediënten van dichtbij.

De Nederlandse keuken bestaat volgens de ondervraagde consumenten uit stamppotten (94 procent), aardappels en groente (91 procent), pannenkoeken (81 procent) en soep (70 procent). Opvallend genoeg worden ook patat (44 procent) en de kaasfondue (15 procent) als Nederlands gezien.

Stamppot

Een ruime meerderheid (62 procent) van de Nederlanders noemt stamppot als favoriete gerecht uit de Nederlandse keuken. Het blijkt dat de jongere generatie minder vaak kiest voor de Nederlandse keuken. Het enthousiasme voor de buitenlandse keuken neemt overigens af met de leeftijd.

‘Vergeten groenten’

Ongeveer driekwart (76 procent) van de ondernemers met een menukaart heeft Nederlandse gerechten op het menu staan. Gemiddeld staan er negen Nederlandse happen op. Van de ondernemers met een menukaart heeft 44 procent een stamppot, 37 procent een ‘Nederlands’ dessert en 35 procent wild op de kaart staan.

Bijna de helft (46 procent) gebruikt op dit moment ‘vergeten groenten’ in haar gerechten. 17 procent van de horecaondernemers geeft aan wijn van Nederlandse bodem te schenken.

Reageer op dit artikel