nieuws

Carlsberg komt met biertje van 270 euro

Restaurant

Bierbrouwer Carlsberg wil met haar nieuwe bier Vintage nr. 1 concurreren met dure wijnen in toprestaurants. Het flesje bier, waar er maar 600 van geproduceerd zijn, kost 2008 Deense kronen (270 euro), 357 keer zo duur als een gewoon pilsje van de Deense bierbrouwer.

Carlsberg komt met biertje van 270 euro

De prijs is afgeleid van het jaar waarin het exclusieve biertje geïntroduceerd is. Volgend jaar komt Carlsberg met een serie die 2009 kronen kost, in 2010 met één die 2009 kronen kost.

Duurste ter wereld

Met 270 euro per 37,5 centiliter is Vintage nr. 1 het duurste bier ter wereld. Dat record staat nu op naam van Utopia van Boston Beer, dat 100 dollar (67 euro) kost voor een fles van 72 centiliter. Een fles van het Belgische Vielle Bon Secours kost weliswaar 855 euro, maar bevat dan ook 15 liter.

Vintage nr. 1 is alleen verkrijgbaar in drie toprestaurants in Kopenhagen, waaronder tweesterrenrestaurant Noma, nummer vijftien op de ranglijst van de vijftig beste restaurants ter wereld volgens San Pelegrino.

Markt

‘We merken dat er een markt voor dit soort producten is,’ vertelt Lau Richter van restaurant Noma aan Bloomberg.com. Hij verwijst naar de extreem dure wijnen die zijn klanten tegenwoordig bestellen.

Tien jaar geleden was het nog een zeldzaamheid dat in Deense restaurants een fles van 1000 kronen werd besteld. Nu is dat de alledaagse praktijk, aldus Richter. Denemarken telt 16 dollarmiljardairs. Volgens Forbes zijn er nog geen 1000 mensen in de wereld met een vermogen van meer dan een miljard dollar.

Kaas en desserts

Volgens brouwer Jens Eiken, die het product ontwikkeld heeft, biedt Vintage nr. 1 een hint van pruimen, karamel en vanille. Het bier rijpt in Franse en Zweedse eikenhouten fusten, die het bier bovendien een houtsmaak geven. Volgens Eiken heeft het bier een kastanjebruine kleur, weinig schuim en bevat 10,5 procent alcohol. Het gerstenat combineert goed met kaas en desserts, meldt Zestz.nl.

Reageer op dit artikel