nieuws

CBS: Horeca presteert het slechts

Restaurant

De horeca heeft van alle economische sectoren in het derde kwartaal het slechtst gepresteerd. Dat meldt econoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

CBS: Horeca presteert het slechts

Ook de luchtvaart en verzekeraars vielen uit de toon. Vergeer zei dit vrijdag in een toelichting op cijfers die het CBS presenteerde over de Nederlandse economie.

De uitgaven van consumenten in de horeca daalden het afgelopen kwartaal zelfs. Het CBS denkt niet dat dit is veroorzaakt door het rookverbod dat op 1 juli is ingevoerd. ‘De horeca presteerde in het tweede kwartaal ook al niet best’, aldus Vergeer.

De Nederlandse luchtvaart had volgens Vergeer last van de invoering van de vliegtaks, waardoor veel Nederlanders besloten om vanaf luchthavens in Duitsland en België te vliegen. Bij verzekeraars werden minder polissen verkocht, aldus de econoom.

Lichtpuntjes waren er ook. Zo presteerde de bouwsector in het derde kwartaal opvallend goed met een productiestijging van 6,5 procent. Juist de bouwsector zegt nu veel last te hebben van de financiële crisis. Uit de cijfers valt dat nog niet te halen, zei Vergeer.

Reageer op dit artikel