nieuws

Celstraf geëist tegen directie Dudok

Restaurant

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor de rechtbank in Maastricht dertig maanden cel waarvan zes voorwaardelijk geëist tegen de vier directeuren van het Rotterdamse horecabedrijf Dudok.

Celstraf geëist tegen directie Dudok

Volgens het OM staat vast dat de top van Dudok jarenlang en structureel onjuist administratie heeft gevoerd, onjuist aangifte heeft gedaan bij de belastingdienst en valse urenlijsten en dienstroosters heeft bijgehouden. Het OM is ook van mening dat de directeuren een criminele organisatie vormen. Dudok zou in de jaren 2000 tot 2004 voor 5 miljoen euro hebben gefraudeerd met loon- en omzetbelasting.

Tegen de leverancier van de software waarmee de fraude bij het Rotterdamse horecabedrijf werd gepleegd, werd een boete van 100.000 euro geëist. De directeur van het softwarebedrijf moet volgens het OM een werkstraf van 240 uur krijgen en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden. Volgens justitie was de software speciaal ingericht om ermee te kunnen frauderen.

Woedend

De directie van Dudok reageerde woedend op de eis van het OM.’Buitenproportioneel’, liet een woordvoerder van het concern weten. ‘Het Openbaar Ministerie is duidelijk op oorlogspad. De vier directeuren van Dudok moeten bloeden voor iets dat in de hele branche gebeurt.’

Dudok moest volgens de directie wel frauderen met loon- en omzetbelasting om te kunnen overleven. Bedrijfseconomische motieven maakten de fraude noodzakelijk. Met afgeroomde omzetten werden de overuren van het personeel zwart uitbetaald. Zwart uitbetalen van personeel zou volgens de vier directeuren van Dudok gemeengoed zijn in de horecabranche. Zonder zwart geld kan de horeca in Nederland zelfs niet bestaan.

Systematisch
Volgens het OM maakten alle 1700 werknemers zich schuldig aan de fraude. ‘Zwart werken was de norm bij Dudok’, stelde officier van justitie J. van Dis. Frauderen maakte onderdeel uit van het personeelsbeleid van het bedrijf. ‘Het gebeurde systematisch, langdurig en zeer goed georganiseerd.’

De zaak kwam aan het rollen toen twee medewerkers van Dudok de belastingdienst tipten. Justitie doorzocht in januari 2004 de vestigingen van Dudok en enkele woningen. Bij dat onderzoek werden meerdere mensen aangehouden.

Uitspraak op vrijdag 2 juni.

Reageer op dit artikel