Champagnebouwer denkt alweer aan nieuw record

Champagnebouwer denkt alweer aan nieuw record

Het wereldrecord champagneglazen stapelen is vandaag nog maar net verbroken, of de recordhouder kijkt alweer uit naar de volgende recordpoging. Voor het eerst zal de professionele champagnebouwer de oversteek naar Amerika maken.

41.446 glazen stapelde Luuk Broos van Maison Luuk Exclusieve Catering in vijf dagen op elkaar, ter gelegenheid van de officiële opening vandaag van evenementenlocatie de Zeelandhallen in Goes.

Het record krijgt een vermelding in het Guiness Book of Records, waar Broos’ naam al stond als houder van het oude record champagnetoren bouwen: 39.711, in 2006 gevestigd in Duitsland.

April

Als het aan Broos ligt staat er na april volgend jaar een nog hoger getal achter zijn naam in het recordboek. Dan wil hij tussen de 50 en 60 duizend glazen stapelen op een Amerikaans evenement waar hij voor gevraagd is.

Hij zal wel concurrentie krijgen van oud-recordhouder Jeroen Craaikamp, die met evenementenorganisatiebureau Eventinvest ook in april een poging willen wagen in Zoetermeer. Craaikamp gaf ook aan de grens van 50.000 glazen ruim te willen passeren. Eventinvest zegt dat volgens TNO theoretisch een toren van 160.000 glazen het absolute maximum is.

Afwijking

Even dreigde het vandaag mis te gaan: tussen de tienduizenden glazen zaten twee pallets van een andere serie, met een iets afwijkende maat. Omdat die glazen al in het onderste deel van de toren verwerkt waren toen men de afwijking ontdekte, werd de zeven meter hoge en ruim 8000 kilo wegende toren instabiel.

Tot overmaat van ramp reden er in de grote hal ook nog allerlei vrachtwagens en heftrucks rond om de feestelijke opening voor te bereiden. De trillingen die dat veroorzaakte dwongen Broos en zijn team extra veiligheidsmaatregelen te nemen.

Om de piramide werd een glazen wand gebouwd, en alle bouwers droegen veiligheidsbrillen en helmen. Ook werden de laatste 1000 glazen pas vlak voor de ceremonie opgestapeld.

Commissaris van de Koningin voor Zeeland Karla Peijs plaatste gister het laatste glas. Alle glazen worden verkocht voor één euro, die ten goede zal komen aan gehandicaptensport in de provincie.

Meer berichten over champagnetorenbouwen: