nieuws

Chef-kok start campagne tegen voedselverspilling

Restaurant

Demissionair minister Gerda Verburg van LNV komt in het geweer tegen voedselverspilling. Donderdag geeft zij het startschot van een campagne tegen het weggooien van voedsel door samen met chef-kok Jonathan Karpathios van restaurant Vork en Mes in Hoofddorp ‘Hollandse tapas’ van restjes bloemkool te maken.

Chef-kok start campagne tegen voedselverspilling

Uit onderzoek blijkt dat consumenten jaarlijks voor 2,4 miljard euro aan restjes in de vuilnisbak gooien. Omgerekend is dat een bedrag van ongeveer 400 euro per jaar. Ruim de helft van het afval is nog eetbaar. Een kwart van die helft zit zelfs nog in de verpakking. Daarmaast wordt in de horeca en supermarkten voor nog eens 2 miljard euro per jaar aan voedsel verspild.

Verburg presenteerde vorig jaar een beleidsvoornemen om te bereiken dat de voedselverspilling in 2015 met 20 procent is afgenomen.

Karpathios runt restaurant Vork en Mes in Hoofddorp. Hij maakt er een doel van zo min mogelijk kliekjes weg te gooien. De chefkok heeft op de Libelle Zomerweek, die deze week in Almere plaatsheeft, recepten voor restverwerking verzameld en zegt vijftig verschillende tapas met bloemkool te kunnen maken.

Op de site www.hollandsetapas.com, die bij de campagne wordt gelanceerd, staan nog meer recepten voor het smakelijk opdienen van kliekjes. Op de internetpagina zijn ook allerlei tips over kopen, verwerken en bewaren van voeding te vinden. Omdat de meeste mensen denken dat zij wél zuinig zijn, is er ook een weggooitest te vinden.

Wie die test veertien dagen bijhoudt, komt te weten of hij een gemiddelde Nederlander is, die 43 tot 60 kilo voedsel per jaar in de vuilnisbak gooit. De minister en de chef-kok maken de eerste tapas donderdagmorgen op het ROC Mondriaan in Den Haag.

Reageer op dit artikel