Chefs staan te dringen bij erepodium

Chefs staan te dringen bij erepodium

De restaurantgids voor wijnliefhebbers Grootspraak die op 21 november is gepresenteerd, constateert weinig veranderingen aan de top in haar gids voor 2011. Wel signaleren de makers dat een aantal grote chefs staat te dringen om het erepodium op te gaan.

In de nieuwste editie van Grootspraak 2011, blijft Oud Sluis bovenaanstaan met een waardering van 9.9 punten. De Librije volgt met 9,5 en is daarmee 0,4 punten gezakt. Beluga in Maastricht en Interscaldes in Kruiningen hebben eveneens 9,5 punten. Een drietal toprestaurants zit de koplopers op de hielen: De Zwethheul in Schipluiden, Parkheuvel in Rotterdam en De Leest in Vaassen.

Naast punten deelt Grootspraak ook trosjes uit als waardering voor de wijnkaart. Het hoogste aantal van vijf trosjes is vaker uitgedeeld: zo’n 27 keer. Appicius in Bakkum, Valuas in Venlo, Merlot in Amersfoort worden naast Ciel Bleu en De Librije genoemd als voorbeelden van deze hoogste categorie.

Als goede nieuwkomers in gastronomisch Nederland noemen de samenstellers van Grootspraak De Groene Lantaarn (Zuidwolde), Pure C (Cadzand-Bad), La Trinité (Sluis) en Crème Crue (Rijswijk). De prijs-kwaliteitverhouding is goed in deze zaken.

Bekijk deze collectie

Menukaart

De menukaart is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de bedrijfsvoering. Hier staat immers datgene wat je verkoopt. Hoe maak je een menukaart, wat zet je erop en welke prijzen horen daarbij? In deze collectie tips en inspiratie voor het maken van een winstgevende menukaart.