nieuws

Chinees mag van rechter voorlopig weer open

Restaurant

Chinees-Indisch restaurant Lotus in Spijkenisse was op last van de gemeente voor drie maanden gesloten nadat voor de derde keer in vijf jaar illegale werknemers in de zaak werden aangetroffen. De rechter oordeelde echter in het voordeel van de restaurateur.

Chinees mag van rechter voorlopig weer open

Mede-eigenaar Yaojie Chen won deze week het kort geding dat hij tegen het besluit had aangespannen. Zijn zaak mag voorlopig weer open, al buigt de rechter zich later nog over de vraag of wat er in Lotus is gebeurd door de beugel kan.

De gemeente besloot tot een tijdelijke sluiting, van 1 oktober tot en met 24 december, omdat er voor de derde keer in vijf jaar één of meer illegale vreemdelingen in de zaak werkten, schrijft het Algemeen Dagblad.

De voorzieningenrechter vond echter dat sluiting de ondernemer ‘onomkeerbare schade’ berokkent. Het zou betekenen dat de Chinees bijna drie maanden geen inkomsten zou hebben en vermoedelijk op de fles gaat. De rechter vond Chens uitleg waarom eerder dit jaar een illegaal in de zaak aanwezig was, ‘niet onaannemelijk’.

Chen zei dat het om een arme Chinees ging die geen geld op zak had en gratis bij hem at. Als tegenprestatie wilde de man wel klusjes doen in het restaurant, maar dat wilde de eigenaar niet. Daarop bedankte de man hem en zijn personeel hartelijk. Juist toen was een inval van de politie en stond de vreemdeling met een zak kroepoek in zijn handen.

Chen wees de rechter erop dat er geen onregelmatigheden meer zijn gebeurd, sinds hij de zaak runt en zijn vader slechts meekijkt.

Een gemeentewoordvoerder benadrukt dat de zaak nog loopt en dat de rechter op een later tijdstip beslist of het terecht is geweest dat de gemeente het restaurant tijdelijk sloot.

Reageer op dit artikel