Yunnan Meili Winery wil over een aantal jaar de eerste in China geproduceerde ijswijn op de markt brengen, en heeft daarvoor in de provincie Yunnan in het zuidwesten van China een groot wijnbedrijf uit de grond gestampt.
Voor 3 miljoen euro zijn de wijngaarden en technische installaties neergezet, allemaal afgestemd op de productie van de geconcentreerde zoete wijnen, schrijft de website Wijn.bliep.nl.
Om goede ijswijn te krijgen worden de druiven laat geoogst, waardoor ze overrijp worden, waardoor het sap veel zoeter is. De druiven blijven hangen tot de eerste vorst, waarna ze bevroren geplukt en geperst worden.
Slechts in een paar landen ter wereld wordt goede ijswijn gemaakt. Canada is de grootste producent, maar ook in Duitsland en Oostenrijk maakt men de drank, alhoewel het daar door warmere winters steeds lastiger wordt.
In Californië wordt al kunstmatige ijswijn gemaakt: de druiven worden ‘normaal’ geplukt en dan direct in vriescellen opgeslagen. In China wil men een soortgelijke techniek gaan toepassen.