nieuws

Claes: Horeca niet klaar voor rookverbod

Restaurant

Veel cafés, restaurants, schouwburgen en sportkantines zijn niet op tijd klaar voor het rookverbod dat vanaf 1 juli geldt voor de horeca. Volgens directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) ligt dat grotendeels aan de besluiteloosheid van politiek Den Haag.

Claes: Horeca niet klaar voor rookverbod

Minister van Volksgezondheid Ab Klink ‘treuzelt’ met het opstellen van richtlijnen, meent Claes. Daardoor weten veel horecaondernemers nog niet waaraan ze moeten voldoen.

‘Als ze rookkamers en dergelijke moeten creëren, zijn bouwvergunningen nodig. Doorgaans duurt het enkele maanden voordat die worden afgegeven en nemen de werkzaamheden ook vele weken in beslag’, aldus Claes in Het Parool.

De woordvoerder van de minister zegt dat in maart of april de handleidingen voor een rookvrije horeca worden verspreid en in mei komt er een publiekscampagne. ‘In de tussentijd kunnen horecabazen beginnen met het treffen van voorzieningen voor rokende klanten. Uitstel is niet aan de orde.’

Rookpolitie

Klink is de horecabond tegemoet gekomen met de toezegging dat de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) mild zal zijn voor ondernemers die alles hebben gedaan om het roken in hun zaak tegen te gaan.

Claes vindt dat niet ver genoeg gaan. ‘In vrijwel alle andere landen in Europa krijgen klanten ook een boete. Maar ja, onze rookpolitie is niet gemachtigd om klanten te beboeten. Dat mag alleen de echte politie en die heeft andere dingen aan haar hoofd.’

Reageer op dit artikel