nieuws

Conflict tussen KHN en G7 bijgelegd

Restaurant

Overkoepelende restaurantvereniging G7 is niet langer kwaad op Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De gemoederen zijn na een crisisberaad deze week bedaard. G7-voorzitter Patrick van Zuiden laat weten dat de aangesloten gastronomische clubs lid blijven van KHN.

Conflict tussen KHN en G7 bijgelegd

Het crisisberaad tussen Van Zuiden aan de ene kant en voorzitter van het hoofdbestuur van KHN Hajé de Jager, vice-voorzitter John Laan en sectorbestuurder restaurant Gijsbert Bianchi aan de andere kant werd gehouden naar aanleiding van de onvrede die Van Zuiden vorige week uitte over de manier waarop KHN de onderhandelingen over de cao en de communicatie daarover heeft afgehandeld.

Hij dreigde zelfs met de mogelijkheid dat alle leden van G7 hun lidmaatschap bij KHN zouden opzeggen. Nu lijkt de lucht geklaard.

De kritiek van de G7 had niet te maken met het bereikte resultaat, maar met het feit dat de onderhandelaars geen ruggespraak hebben gehouden met een afvaardiging van de G7, terwijl die zichzelf toch als een zeer serieuze werkgeversgroep zien die 230 toprestaurants vertegenwoordigt.

Suggestief

‘De leden van de G7 voelden zich zodoende in de kou gezet en vonden dat een onderhandelingsresultaat hen door de strot werd geduwd. De daaropvolgende communicatie die van alle kanten tot hen kwam, bleek suggestief en absoluut niet te berusten op de werkelijkheid’, concludeert Van Zuiden.

Hij liet zich voorlichten door de afvaardiging van KHN en kwam tot de conclusie dat de onderhandelaars zich aan de suggestie van de G7 – nullijn voor 2010 – gehouden hebben. Een aantal verhogingen komen daarbij nog uit de vorige cao, en zijn dus geen resultaat van de jongste onderhandelingen.

Communicatie

Van Zuiden heeft de voorzitters van de zeven aangesloten samenwerkinsgverbanden dan ook opgeroepen zich bij de cao neer te leggen en lid te blijven van KHN. Toch kan Van Zuiden het niet laten op te merken dat ondanks alles KHN toch echt zal moeten werken aan communicatie.

‘Communicatief hebben ze de plank behoorlijk misgeslagen. Het landelijk bestuur erkent dit en belooft de G7 absoluut beterschap op dit punt’, zegt Van Zuiden.

Ook is overeengekomen dat de G7 in de komende twee jaar met regelmaat overleg zal hebben met het hoofdbestuur en dat zeker voor de nieuwe CAO de G7 in een vroeg stadium bij de onderhandelingen zal worden betrokken.

Reageer op dit artikel