nieuws

Consumentenbond woest op Duijker

Restaurant

De Consumenetenbond heeft woedend gereageerd op een artikel van Hubrecht Duijker op zijn website, waarin hij de wijngids van de bond volledig neersabelt. De wijnschrijver mag volgens de bond verstand hebben van wijn, ‘van testen heeft hij weinig kaas gegeten’.

Consumentenbond woest op Duijker

De Consumentenbond valt vooral over de kwalificaties ‘uitermate treurig’, ‘dieptepunt van armoedigheid’, ‘geklungel en slordigheid ten top’, die Duijker in zijn artikel aan de wijngids toekent. ‘Onterecht, onjuist en onnodig grievend’, meent de bond.

Met name de wijnomschrijvingen kunnen de goedkeuring van Duijker niet wegdragen, zo schrijft hij op zijn site. Te summier en tegenstrijdig, zo betoogt hij.

De Consumentenbond verdedigt zich door te stellen dat alleen de punten in de wijnbeschrijvingen van alle leden van het testpanel in de uiteindelijke beschrijving op te nemen, om een zo objectief mogelijke beschrijving te geven.

‘De smaakomschrijvingen zijn summier, zeker vergeleken bij de vaak bloemrijke omschrijvingen op etiketten en in andere wijnboeken en –gidsen. Dat is bewust’, zegt de bond. ‘Omdat het oordeel gebaseerd is op de mening van meerdere proevers, zijn alleen de belangrijkste gemeenschappelijke smaakbevindingen vermeld. Kleine onderlinge verschillen tussen de panelleden zijn juist niet vermeld. Smaken verschillen nou eenmaal. Het gaat in deze gids ook om de testresultaten, niet om kleurrijke omschrijvingen.’

Laboratoriumonderzoek

De Consumentenbond liet een panel van vinologen en gevorderde amateurproevers gedurende zes weken blind proeven. Bijna alle panelleden hebben volgens de bond de mede door Duijker opgezette vinologenopleiding gevolgd. Ook onderwierp de bond alle geteste wijnen aan een laboratoriumonderzoek waarbij de chemische samenstelling in kaart werd gebracht.

Dit onderzoek toonde verschillen aan tussen wijnen van hetzelfde huis, jaar en dezelfde druif, maar die op een ander moment geoogst of gebotteld waren. Dit verklaart volgens de bond de kritiek die Duijker had dat exact dezelfde wijnen soms een ander smaakoordeel kregen als ze ergens anders gekocht waren. ‘De proef was blind, dus de etiketten waren niet zichtbaar. Enig vooroordeel bij bepaalde leveranciers is dus uitgesloten’, aldus de bond.

Ook condities na het bottelen – opslag en vervoer – kunnen subrtiele veranderingen als gevolg hebben. Dit is de reden dat dezelfde wijnen van andere distributeurs soms een afwijkend smaakrapportcijfer kregen in de gids, meent de Consumentenbond.

Als afsluiter van de reactie verliest de bond zich echter in kinderachtige moddergooierij, waarmee het tot het kritiekniveau van Hubrecht Duijker afzakt: ‘Onze conclusie: Duijker mag verstand hebben van wijn en gerenommeerd wijnproever zijn, van tests heeft hij weinig kaas gegeten, en zijn aanval op de Wijngids 2008 van de Consumentenbond is onjuist en onterecht.’

Zie meer berichten over Hubrecht Duijker:

Reageer op dit artikel