nieuws

De Leest wint voor de tweede keer Hanos Haringmaster

Restaurant

De wedstrijd om het lekkerste haringgerecht, de Hanos Haringmaster 2009, is op 10 juni voor de tweede achtereenvolgende keer gewonnen door restaurant De Leest in Vaassen.

De Leest wint voor de tweede keer Hanos Haringmaster

Chef de partie Marco van Lohuizen (midden op de foto) won de haringgerechtencompetie die plaats vond tijdens de Haringdag bij groothandel Hanos in Amsterdam. De winnaar veroverderde de hoofdprijs met zijn creatie ‘rolletjes van zilverui met frisse haring, mosterdgel, ziltige plakjes komkommer, krokantjes van pain polain en bieslookvinaigrette’.

De jury sprak van een ‘subtiel haringgerecht’. ,,Het was zo lekker dat ik het hele bord wel had willen leeg eten’’, zei Mariette Lutgerink (directeur Nederlands Visbureau). Souschef Danny Spoel van ’t Brouwerskolkje in Overveen prees de mooie friszure smaakbalans in het gerecht. Het Nederlands Visbureau en Hanos organiseren de wedstrijd jaarlijks om de culinaire mogelijkheden van de Hollandse nieuwe te promoten. Het haringseizoen is 9 juni van start gegaan.

Vorig jaar sleepte de sous-chef van De Leest, Ewout Eleveld, de prijs in de wacht. Hij was niet aanwezig om de titel te verdedigen maar zijn collega nam de honneurs met succes waar. Van Lohuizen won een geldcheque van 500 euro. Welke hij aan een culinaire vakantie naar het zuiden van Portugal zal besteden.

De tweede prijs ging naar Julius Busscher van De Baak Management Centrum in Noordwijk (rechts op de foto). Hij maakte ‘Hollandse nieuwe met panna cotta van komkommer, zoetzuur van rode biet en een gemberrouille met een vinaigrette van gerookte sjalot. Tom Boere van restaurant InTenz in Rijnsaterwoude (links) ontving de derde prijs voor zijn ‘Chaud-froid van Hollandse nieuwe stijl’.

Reageer op dit artikel