nieuws

Duijker denkt aan proefproces tegen bubbelwijntax

Restaurant

Volgens wijnschrijver Hubrecht Duijker bestaat er geen rechtsgrond om bubbelwijnen extra te belasten. Daarom is er voldoende aanleiding om een proefproces te starten tegen de volgens Duijcker illegale heffing door de overheid.

Duijker denkt aan proefproces tegen bubbelwijntax

Duijker stelt dat uit recent rechtswetenschappelijk onderzoek blijkt dat een extra belasting op mousserende wijnen ongegrond is.

‘Het door mij geïnitieerde protest tegen de onrechtvaardige accijns op mousserende wijnen heeft nu ook steun gekregen van een recent, rechtswetenschappelijk onderzoek. Dit werd als bachelor essay geschreven door Jos Zonneveld, student aan de Universiteit van Amsterdam. De titel luidt “Het verschil in accijns tussen mousserende en niet-mousserende wijnen”’, aldus Duijker.

Volgens Duijker is er mede-gebaseerd op het onderzoek geen rechtsgrond om bubbelwijnen extra te belasten. Mousserende wijnen worden drie maal zoveel belast als zogenoemde stille wijnen.

Het onderzoek geeft volgens Duijker ‘aanleiding om via een proefproces, aan te spannen door de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Wijnhandelaren, deze illegale heffing te doen verdwijnen’.

Duijker: ‘Bovendien geeft deze scriptie een extra fundament aan de bubbelpetitie waarmee we aan de slag gaan zodra ons land een nieuwe regering heeft. Ik hoop nog wel enkele duizenden digitale handtekeningen méér te verzamelen, met name van horecaondernemers en hun personeel. Om maar te zwijgen van alle wijnimporteurs en hun werknemers’.

De afschaffing van extra belasting op bubbelwijn kwam begin juni op gang door het opstellen van een online petitie. De petitie ‘Ondersteun de bubbelpetitie’ wil afschaffing van extra accijns op mousserende wijnen. Tot dusver hebben ruim 3.500 mensen de petitie op internet ondertekend.

Reageer op dit artikel