nieuws

Duits restaurant vervangt obers door rails

Restaurant

Restaurant ’s Baggers in een buitenwijk van Neurenberg heeft geen bedienend personeel. Een ingenieus systeem van rails en robots brengt gerechten en dranken aan tafel van de gasten, die zelf hun bestelling plaatsen via een touch-screen.

Duits restaurant vervangt obers door rails

De keuken van het restaurant ligt op zolder. Van daaruit zorgt zwaartekracht ervoor dat de karretjes via een rollercoaster-achtige rail die in grote spiralen door de zaak slingert bij de tafeltjes komt. Betaling geschiedt vervolgens met creditcard. Klik hier voor een filmpje.

Gepantenteerd concept

Vorige maand opende de eerste ’s Baggers op een kaal industrieterrein in Neurenberg, maar als het aan eigenaar Michael Mack ligt volgen er meer. Het concept is gepatenteerd, maar hij biedt het aan voor franchisenemers. Ook zit hij toepassingen voor bestaande fast-food restaurants als McDonald’s, waar hij zegt graag mee samen te werken.

Mack was vroeger metaalbewerker en kwam tijdens een etentje voor vrienden op het idee van een restaurant zonder obers, waar robotkarretjes de gasten bedienen. Hij meent dat bedienend personeel 80 procent van de tijd kwijt is aan orders opnemen.

Kritiek

Reacties van gasten zijn volgens het Duitse blad Der Spiegel niet onverdeeld positief. Afgezien van gebruikelijke kritiek op de kwaliteit en de portionering van het eten, wordt er op de Duitse restaurantsite Restaurant-Kritik.de ook afgegeven op het systeem. Zo wordt het vergeleken met een postsorteerkamer en een systeem om varkens te voeren. ‘Liever een vriendelijke ober dan koud roestvrijstaal waar je niet mee kan praten’, zegt een bezoeker van de site.

‘s Baggers is niet het eerste obervrije restaurant ter wereld. Vorig jaar opende in Hong Kong ook al een eetzaak waar geen bedienend personeel meer aan te pas komt.

Zie ook:

Reageer op dit artikel