nieuws

Dure kop koffie dankzij Brazilië

Restaurant

Koffieprijzen stijgen. De prijs op de wereldmarkt is nu het hoogst in twaalf jaar en in juni steeg de prijs van een baal koffie zelfs met dertig procent. Dit komt door toenemende vraag uit exportland Brazilië.

Dure kop koffie dankzij Brazilië

De koffiecultuur in Brazilië is veranderd en blijft zich doorontwikkelen. Een gemiddelde Braziliaan drinkt steeds vaker een lekker bakje koffie en deze toenemende vraag naar koffie laat de koffieprijs stijgen. Ook in Nederland. Douwe Egberts verhoogde zijn prijzen al.

Coffee Company

Dick de Kock is algemeen directeur van de Coffee Company en ziet ook bij zijn bedrijf een prijsstijging aankomen. ‘Wij verkopen vooral kopjes koffie, dus slinkt de voorraad niet zo snel. Maar als dit zo blijft, dan moeten we de prijs voor een pak koffie van 250 gram verhogen met vijftig eurocent. Een kopje koffie wordt dan tien cent duurder.’, zei hij in het Financiële Dagblad.

Koffie Arabica

Brazilië is het grootste exporterende koffieland ter wereld en één van de belangrijkste leveranciers van de door ons zo gewilde kwaliteitskoffie: de arabica. Volgens de Kock gaat de interne consumptie in Brazilië sneller dan de cultuurverandering die we in Europa meemaken. Daardoor exporteert het land minder.

Toenemende vraag

Volgens Thijmen de Vries van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee is Nederland erg afhankelijk van Brazilië. Wij halen daar 31 procent van onze koffie vandaan. Daarnaast neemt de vraag naar arabicakoffie elk jaar met twee procent toe. Dat zet nog meer druk op de markt.

Ook alternatieven, zoals Colombia, zijn schaars. Dat land had afgelopen jaar te maken met extreme weersomstandigheden en ging ook alle oude koffiestruiken vervangen door nieuwe. De productie daalde dus met 33 procent.

Speculanten

Een andere reden voor de snelle prijsstijging is volgens het Financiële Dagblad de speculanten. Steeds meer hedgefondsen richten zich op koffie, omdat ze verwachten daar nu grote winst mee te maken.

Verschillende organisaties denken dat de markt weer aantrekt en dat de productie weer aantrekt. Toch zijn er volgens de krant ook critici die zich afvragen hoeveel van de oogst uiteindelijk op de wereldmarkt terechtkomt. Brazilianen drinken steeds meer koffie, en volgens de krant verwachten analisten dat de regering een deel van de oogst wil opslaan. Die geven ze dan geleidelijk vrij voor de wereldmarkt.

De Kock verwacht dat de prijzen blijvend hoog blijven op de middellange termijn.

Reageer op dit artikel