nieuws

Edwin Raben heeft bezwaar tegen titel theesommelier

Restaurant

Edwin Raben, topsommelier en recentelijk benoemd tot voorzitter van het Nederlandse Gilde van Sommeliers heeft bezwaar tegen de titel van theesommelier. Eerder deze week werd op de barbeurs Venuez de derde theesommelier-verkiezing van Nederland gehouden.

Edwin Raben heeft bezwaar tegen titel theesommelier

‘Ik zou liever een andere titel zien voor deze wedstrijd,’ reageert Edwin Raben naast sommelier ook eigenaar van Edwines.com, op deze website van MissetHoreca.

‘Het te pas en te onpas gebruiken van het woord sommelier holt volgens hem het sommeliersvak uit. ‘En dat vind ik jammer,’ aldus de wijnkenner.

Raben is van mening dat theesommelier ook de lading van de wedstrijd niet dekt. ‘Een sommelier is verantwoordelijk voor alle dranken, alsmede rookwaren. Thee is daar slechts een onderdeel van. Ik zou liever thee specialist, thee proever, thee expert of iets dergelijks zien.’

Raben vervolgt: ‘Wij als Nederlands Gilde van Sommeliers hebben er jarenlang aan getrokken om het vak van sommelier en de betekenis van het beroep onder de aandacht te brengen bij het publiek. Dat is ons gelukt na al die jaren. Nu wordt een sommelier te pas en te onpas gebruikt voor sigaren, koffie, water en nu ook thee. Dat vind ik jammer en holt het vak uit.’

Reageer op dit artikel